Az RMDSZ nem vesz részt a bukaresti kormány elleni bizalmatlansági indítvány szavazásán

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Fotó: MTI)

2020. augusztus 31. [14:17]

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) törvényhozói jelen lesznek, de nem vesznek részt a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormánya elleni bizalmatlansági indítvány hétfői szavazásán - jelentette be Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva rámutatott: az RMDSZ elégedetlen a Ludovic Orban vezette kormánnyal, amely megérdemelné, hogy leváltsák, de a magyar szövetség távol akarja tartani magát a PNL és az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) közötti hatalmi harctól, és nem akar segédkezet nyújtani ahhoz, hogy a PNL áldozati szerepben tetszeleghessen.

"Április óta a múlt hétig a PSD és a PNL sok esetben nagyon közel állt egymáshoz. Amikor például - hogy egy kortársat idézzek - valaki Erdély elrablásának kreténségével áll elő, akkor nagyon gyorsak, azonnal szavaznak, többséget alakítanak. Persze, nagyon ravasz módon próbálnak minket bevonni ebbe a háborúba, de ma hagynunk kell őket, hogy nélkülünk boldoguljanak a bizalmatlansági indítványukkal" - mondta Kelemen Hunor, arra utalva, hogy a román pártok az RMDSZ több törvénytervezetét elutasították, miután a jobboldali Klaus Iohannis államfő azzal támadta szociáldemokrata ellenfeleit, hogy kiárusítja Erdélyt a magyaroknak.

A "kreténség" minősítés Iohannistól származik, aki 2014-ben, államfővé választása előtt így ostorozta azokat a politikusokat, akik Erdély elszakításával riogatva próbáltak szavazatokat szerezni.

A műsorvezető kérdésére, hogy az RMDSZ a későbbi (választások utáni) együttműködés reményében segíti-e a PNL-t távolmaradásával, Kelemen Hunor elmondta, hogy nemcsak a miniszterelnökkel, hanem minden fontos politikai szereplővel tárgyal. Az RMDSZ elnöke úgy vélekedett "senki sem elégedett" a PNL-kormánnyal, amely szerinte fejetlenül kapkod, káoszt idézett elő az országban, mert valójában nem is akart kormányozni, tavaly abban a reményben vállalkozott a kormányzásra, hogy sikerül előrehozott választásokat előidéznie.

Kelemen Hunor úgy vélte: a PNL mindenképpen kormányon marad az év végi parlamenti választásokig, de ha a bizalmatlansági indítvány megszavazása miatt csak korlátozott, ügyvivői hatásköre marad, akkor minden kudarcáért, a járványhelyzet romlásáért, a halottak növekvő számáért, a gazdasági csődért azokat teheti felelőssé, akik megszavazták a kormánybuktatást.

"Nehezen tudnánk mi ezt az esélyt megadni a kormánypártnak, ezért inkább távol maradunk a voksolástól" - mutatott rá az RMDSZ elnöke.

Elemzők szerint az RMDSZ abban a vonatkozásban lehet a mérleg nyelve, hogy biztossá tehetné a kormány bukását. Néhány vokstól függő talpon maradását viszont nem tudja garantálni.

A kétkamarás bukaresti román parlament hétfő délutáni együttes ülésén szavaz a PNL kisebbségi kormánya ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról.

(MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!