Villanypásztorokkal oldaná meg a medveproblémát a román környezetvédelmi miniszter

Tavaly már villanypásztort szereltek a csíkszeredai kórház köré
Tavaly már villanypásztort szereltek a csíkszeredai kórház köré (Fotó: maszol.ro)

2020. július 22. [19:17]

Villanypásztorok felszereléséről szóló programot bocsátott közvitára a román környezetvédelmi minisztérium, amelynek vezetője, Costel Alexe miniszter szerint így oldható meg a romániai medveprobléma.

A program közvitára bocsátását a szaktárca jelentette be szerdán közleményben. E szerint a román állam támogatná mintegy ezer villanypásztor felszerelését házak, juhistállók, mezőgazdasági területek, gyümölcsösök köré. A környezetvédelmi alapnál pályázhatnak az érdeklődők, a költségeket teljes mértékben megtéríti az állam. Egy pályázó maximum 2000 lejre nyújthat be támogatási igénylést. Azon megyék lakósai jelentkezhetnek, ahol a nagyvadak rendszeresen károkat okoznak. A közlemény szerint a jelentős magyar nemzetiségű lakossággal rendelkező Kovászna, Hargita és Maros megyék is szerepelnek a listán.

Costel Alexe miniszter szerint ez a program összebékíti az állam mindkét nagy felelősségét, egyrészt a biodiverzitás megőrzését, másrészt az ember és a nagyvadak közötti incidensek elkerülését. Az idén a kormány 1,5 millió lejt költ a villanypásztorokra - mondta.

Európában Románia területén él a legtöbb barnamedve. Az elmúlt években egyre több medvetámadásról érkezett jelentés, a nagyvadak hegyvidéken bejárnak a lakott területekre élelemért.

Azt követően szaporodott túl a medveállomány, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám négyezer lenne. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
mukica
2020. 07. 26. [ 21:20 ]

Inkább rúgassanak be húsz medvét mézespálinkával, és vigyék őket a környezetvédelmi miniszterhez, ő meg, ha kijózanodnak, védekezzen villanypásztorral.