A jelöltállítási határidőig sem sikerült kiválasztani Hargita megye RMDSZ-es tanácselnökjelöltjét

Borboly Csaba és Barti Tihamér (mindkettő középen) közül kerül ki a tanácselnökjelölt
Borboly Csaba és Barti Tihamér (mindkettő középen) közül kerül ki a tanácselnökjelölt (Fotó: borbolycsaba.ro )

2020. július 20. [12:46]

A jelöltállítási határidő utolsó napján, vasárnap sem sikerült megállapodnia a három Hargita megyei területi RMDSZ-szervezet képviselőiből álló egyeztető tanácsban (HET) arról, hogy ki legyen az RMDSZ jelöltje a megyei tanácselnöki tisztségre az idei helyhatósági választásokon, így a szövetség országos vezetősége fog dönteni a jelölt személyéről. A péntek délután kezdődött, majd szombaton a három területi elnök közötti egyeztetéssel folytatódott HET-ülés vasárnap estébe nyúlóan tartott, de a gyergyószéki küldöttek nem engedtek a negyvennyolcból: kitartottak amellett, hogy jelöltjük, Barti Tihamér, a Hargita megyei önkormányzat jelenlegi alelnökét indítsa az RMDSZ tanácselnökjelöltként, és ne a csíkszékiek által javasolt Borboly Csabát, aki 2008 óta tölti be a megyei tanácselnöki tisztséget. (A gyergyóiak azért ragaszkodtak a saját emberükhöz, mert a rendszerváltás óta eltelt harminc évben a térségből még nem volt elnöke a megyei önkormányzatnak.)

Hargita megyében három egyenrangú területi szervezet működik, amelyek képviselőiből áll a HET: hat-hat csíkszéki és udvarhelyszéki, illetve három Gyergyó-medencei küldöttből. A szabályzat szerint ahhoz, hogy a két jelöltaspiráns közül győztesként kerüljön ki valamelyik, nem volt elegendő az egyszerű többségi szavazat, hanem mindegyik területi szervezetből kellett volna legalább egy támogató voks. A szavazás eredményeként 8:5 arányban Borboly Csaba nyert, de mivel egy gyergyói voksot sem kapott, az egyeztető tanács döntése nem tekinthető véglegesnek – tájékoztatott Borboly Csaba, aki július elsejétől vette át a HET soros elnökségét.

„Bízom benne, hogy a következő lépcsőfokon, a Szövetségi Állandó Tanácsban ezt a Hargita megyei álláspontot sikerül végleges döntés formájába önteni. Feladat van bőven a következő hetekben-hónapokban, hiszen az, hogy nem kaptam gyergyói szavazatot, még feszítettebb, még több közös munkára ösztönöz. Abban bízom, hogy Hargita megye és a három területi szervezet együttműködése továbbra is példaértékű lesz Erdély-szinten, és azért, amit az RMDSZ számára a Hargita megyei szavazók részéről el lehet érni, közösen fogunk dolgozni, hogy továbbra is jó eredménnyel járuljunk hozzá a közös sikerekhez, legyen szó a helyhatósági választásról, vagy ősszel a parlamenti választásról” – nyilatkozta Borboly Csaba. A Szövetségi Elnökségnek – vagy a Szövetségi Állandó Tanácsnak – gyorsan kell döntenie a tanácselnökjelölt személyéről, ugyanis két hete július 19-ig szabott határidőt a haladékot kérő területi szervezeteknek a jelöltállítás befejezésére. Az Állandó Választási Hatóság (AEP) a múlt héten közölte, hogy július 20-tól, hétfőtől megkezdődik a választási időszak, amikor pártok és a jelöltek megkezdhetik az induláshoz szükséges támogató aláírások összegyűjtését. Barti Tihamér, a Gyergyói Területi RMDSZ elnöke korábban azt nyilatkozta a Maszolnak, hogy bárhogy is fog dönteni az RMDSZ felsőbb fóruma ebben a kérdésben, elfogadja és aláveti magát annak. A koronavírus-járvány miatt júniusról elhalasztott helyhatósági választásokat szeptember 27-re írták ki. (maszol.ro)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!