Vincze Loránt arra kéri az SZNT-t, hogy ne veszélyeztesse a nemzeti régiókért polgári kezdeményezés sikerét

Vincze Loránt
Vincze Loránt (Fotó: Európa Parlament)

2020. június 22. [10:01]

Betűméret:                     

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője, Vincze Loránt, akinek oroszlánrésze volt a korábbi Minority SafePack nevű polgári kezdeményezés sikerre vitelében, arra kérte a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT), hogy ne veszélyeztesse a nemzeti régiókért összegyűjtött több mint egymillió aláírást azzal, hogy az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) kedvező döntése után még mindig nem indította újra az aláírásgyűjtést.

Az RMDSZ hírlevele azt követően idézte Vincze Lorántot, a polgári kezdeményezések ügyének európai parlamenti jelentéstevőjét, hogy pénteken este az EP is elfogadta az aláírásgyűjtés féléves meghosszabbítását azon polgári kezdeményezések esetében, amelyeknek az aláírásgyűjtését akadályozták a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések. A nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés május 7-én lezárult aláírásgyűjtése során sikerült összegyűjteni több mint egymillió EU-állampolgár támogató aláírását, de nem sikerült teljesíteni az aláírások EU-tagállamok közötti eloszlására vonatkozó kritériumot. Ezért az aláírásgyűjtés folytatására lenne szükség.

„Kérem az SZNT-t, hogy mihamarabb folytassa a gyűjtést, hiszen minden nap értékes, ne veszélyeztesse a Kárpát-medencei magyarság több mint egymillió aláírását, és ne éljen vissza a székely emberek bizalmával! Ha az Európai Parlament, a Bizottság és a Tanács, valamint 27 tagállam jogászai egybehangzóan állítják, hogy az aláírásgyűjtést már most folytatni lehet, akkor annak valóban semmi akadálya nincs. Mint ahogyan négy másik, hasonló helyzetben lévő kezdeményezés esetében nem is állt le a gyűjtés. Az Európai Parlament pénteken, szinte egyhangúlag elfogadott határozata a biztosíték, hogy a jogi alapot megteremtjük. Ígéretének megfelelően a meghosszabbítással kapcsolatos politikai munkát az RMDSZ Brüsszelben előkészítette, most az SZNT feladata az aláírásgyűjtés sikerre vitele, nem pedig meddő jogi vita folytatása. Ez nem a harc, hanem a munka ideje” – idézte a hírlevél Vincze Lorántot, aki az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöki tisztségét is betölti.

Csütörtöki közleményében az SZNT megállapította: továbbra sincs jogalapja az aláírásgyűjtés folytatásának, mert az EB meghosszabbításról szóló határozatát az EP-nek és az Európai Tanácsnak is el kell fogadnia.

„Meggyőződésünk, hogy jogalap nélkül az aláírásgyűjtést folytatni nem lehet. Meggyőződésünk, hogy nem lehet az embereket arra ösztönözni, hogy támogassanak egy kezdeményezést úgy, hogy utólag a támogató aláírásokat törölhetik. Meggyőződésünk, hogy egy olyan lépés, amely a személyi adatok védelmére vonatkozó törvénnyel szembemegy, nemcsak a polgári bizottság tagjait teszi ki a büntetések kockázatának, de kompromittálja magát az ügyet is” – állt az SZNT közleményében.

Az SZNT vezetői és partnereik 2013-ban terjesztették az EB elé a nemzeti régiókért megfogalmazott polgári kezdeményezést. Az egymillió aláírás összegyűjtését azonban csak 2019 májusában kezdhették el, miután pert nyertek a kezdeményezés bejegyzését elutasító EB ellen. Az idén május 7-én lezárult aláírásgyűjtés során több mint egymillió EU-állampolgár támogatta a kezdeményezést, de a szükséges hét helyett csak három EU-tagországban sikerült teljesíteni az illető tagországra megszabott érvényességi küszöböt. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!