Nem kell fizetnie a Községháza feliratért megbírságolt korondi polgármesternek

Még amikor a "Primarie - Községháza" felirat állt az épületen
Még amikor a "Primarie - Községháza" felirat állt az épületen (Fotó: Maszol)

2020. március 18. [11:56]

A Marosvásárhelyi Táblabíróság jogerős ítélete értelmében a székelyföldi Korond község polgármesterének nem kell bírságot fizetnie a helyi polgármesteri hivatal homlokzatára kiírt Községháza feliratért, illetve az ezzel kapcsolatos korábbi ítélet végrehajtásának a vélt elmulasztásáért.

A Marosvásárhelyi Táblabíróság tavaly áprilisban jogerős ítéletben állapította meg, hogy Katona Mihály polgármester elutasította a "községháza" felirat eltávolítását megszabó korábbi jogerős ítélet végrehajtását, és tetemes összegű (mintegy 456 ezer lej, 30,8 millió forint értékű) bírságot szabott ki számára. Az akkori ítélet azonban csak a bírság kiszámításának a képletét közölte, ezért a magyar feliratok ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) újabb pert indított a bírság pontos összegének a megállapítására. Ebben a perben született az a jogerős ítélet, amely immár semmilyen bírságot nem állapít meg. A március 16-án kimondott ítélet kivonata a romániai bíróságok portálján jelent meg.

A székelyföldi magyar jelképek és feliratok elleni perek százait elindító ADEC három pert indított a korondi polgármester ellen. Az elsőben a községháza homlokzatára felfestett "Primarie - Községháza" felirat eltávolítását kérte, arra hivatkozva, hogy a román primariának nem a "községháza", hanem a "polgármesteri hivatal" a pontos fordítása. Szerinte a községháza szó a magyar közigazgatásra emlékeztet, ezért nem kívánatos. A védelem a perben egyfelől a szótárra hivatkozott, másfelől arra, hogy a középület bejárata mellett a román törvények által megszabott felirat is megtalálható.

Az ADEC keresete nyomán a Marosvásárhelyi Táblabíróság 2016 szeptemberében elrendelte a homlokzatra felfestett felirat eltüntetését. A polgármester ezt azonnal végre is hajtotta, de amikor kézhez kapta az ítélet indoklását is, amelyben az állt, hogy a "községháza" szó román megfelelője a "casa comunala", (a magyar szó tükörfordítása) lenne, a "Casa comunala - Községháza" feliratot festette fel a homlokzatra. E felirat mintegy fél évig állt a hivatal homlokzatán.

Ezt követte az ADEC második pere, amelyet a korábbi jogerős ítélet végrehajtásának a vélt elmulasztása miatt indított, és amely végén a Marosvásárhelyi Táblabíróság megállapította, hogy a polgármesternek a 2016-os ítélet kihirdetésétől a felirat eltávolításáig eltelt napok mindegyikére a havi minimálbér 20 százalékának (416 lej) megfelelő bírságot, valamint a felperesnek napi 100 lejes késedelmi díjat kell kifizetnie.

A sajtóban közölt számítások szerint a kifizetendő összeg megközelítette a 100 ezer eurót. A rekordösszegű bírság ellen mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), mind a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) állásfoglalásban tiltakozott. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a "rosszindulat netovábbjának", "méltánytalannak és aránytalannak" tartotta a büntetést, mely szerinte a magyar közösségi vezetők rendre utasítása céljával született. A FUEN leszögezte: a korondi önkormányzat és Katona Mihály polgármester nem követett el törvénysértést, hiszen a magyar feliratok ilyen típusú használatát egyetlen romániai törvény, európai vagy nemzetközi megállapodás sem tiltja.

Az ADEC ezt követően indította a harmadik pert az összeg megállapítására. Ebben a perben azonban a Hargita Megyei Törvényszék újból megvizsgálta a homlokzati feliratok történetét, és tavaly novemberben úgy találta, hogy megalapozatlan a késedelmi bírság megállapítása. Ezt az ítéletet erősítette meg hétfőn a Marosvásárhelyi Táblabíróság jogerős döntése.

A magyar állam által tavaly Kallós Zoltán-díjjal kitüntetett Katona Mihály polgármester az MTI-nek elmondta: 2018 decemberében mindenféle feliratot eltávolítottak a községháza homlokzatáról, azóta csak a hivatalos tábla van kitéve. Hozzátette: a feliratok ügyéről csak azt követően kíván véleményt nyilvánítani, hogy kézhez kapta a legfrissebb ítélet megindokolt változatát. Azt azonban megjegyezte, hogy nem hiányzott a több éves pereskedés, mely alaposan próbára tette az idegeit. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!