Székelyföldön 17,4 százalékkal lassult az év első öt hónapjában a népességfogyás

(Fotó: kronika.ro)

2019. augusztus 12. [12:13]

Betűméret:                     

Az Erdélystat (Erdelystat.ro) statisztikai portál hétfőn publikált közleménye szerint Székelyföldön az év első öt hónapjában 17,4 százalékkal lassult a népesség természetes fogyása az elmúlt év hasonló időszakához képest.

Az Erdélystat a román Országos Statisztikai Intézet (INS) által közzétett, megyei bontású népesedési adatokat vizsgálta meg, és a Székelyföldre vonatkozó megállapításait Hargita és Kovászna megye adatai alapján fogalmazta meg. Megállapította: Hargita és Kovászna megyében az év első öt hónapjában 2152 gyermek jött világra, ami 98 gyermekkel, 4,8 százalékkal több, mint a 2018. január-májusi érték. Ugyanebben az időszakban a két megyében 2799-en haltak meg. Ez az érték mintegy 1,3 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva, amikor 2837 fő volt az elhunytak száma.

A születésszám jelentős növekedése és a halálozások számának csökkenése együttesen azt eredményezte, hogy a Székelyföldön a természetes fogyás (647 fő) 17,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint a 2018 hasonló időszakára számolt érték (783 fő). A természetes népmozgalmi adatokat a születések és az elhalálozások száma alapján számolják, ezek az adatok nem tükrözik a vándorlási folyamatokat.

A feldolgozott statisztikai adatok szerint nőtt Székelyföldön a házasodási kedv: az év első öt hónapjában 887 pár kötött házasságot, ez 2,8 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

A közlemény arra is kitér, hogy a születésszám növekedése a Hargita megyei adatoknak köszönhető, Kovászna megyében stagnálás, enyhe csökkenés tapasztalható.

A székelyföldi adatok jelentősen különböznek az erdélyi átlagtól. A vizsgált időszakban Erdélyben enyhén gyorsult a népességfogyás: a születések száma (25 256) 1,7 százalékkal, az elhalálozásoké (36 457) pedig egy százalékkal volt alacsonyabb, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A házasságkötések száma pedig Erdélyben 9,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az Erdélystat a Bihar, Szatmár és Szilágy megyei adatok alapján megállapította, hogy a Partiumban is növekedett a születések száma, és csökkent az elhalálozásoké. Itt a népességfogyás 6,5 százalékkal lassult, a házasságkötések száma pedig az erdélyi átlagnál sokkal kisebb arányban (1,7 százalék) csökkent.

A Maros és Kolozs megyei adatok alapján az Erdélystat azt állapította meg, hogy Közép-Erdélyben a természetes népességfogyás 3,2 százalékkal gyorsult, a házasságkötési kedv pedig 5,1 százalékkal csökkent.

(MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!