Miskolc: „Szólj, ötágú síp!”

A vendégeket a házigazda intézmény növendékei az Ismerős Arcok: Nélküled című dalával köszöntötték
A vendégeket a házigazda intézmény növendékei az Ismerős Arcok: Nélküled című dalával köszöntötték (Fotó: Huszák Erika)

2018. február 12. [22:44]

Betűméret:                     

Miskolcon, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon szervezésében 21. alkalommal tartották meg nagy érdeklődés mellett a Szólj, ötágú síp! elnevezésű kapcsolatépítő, ismeretközlő és magyarságtudat megerősítő rendezvényt Magyarország elcsatolt területeiről. Az idei gálaműsoron a Délvidéké volt a főszerep. A házigazda intézmény énekkara, Ábrám Tibor igazgató köszöntője és Szűcs Endre püspökhelyettes igei köszöntője után a Horvátországi Keresztyén Kálvini Egyház – Kórogy és Haraszti református közösségének képviselői Szenn Péter püspök, valamint a pacséri református közösség Csányi Erzsébet szerbiai püspökhelyettes és helybeli lelkésznő vezetésével, a Moša Pijade Általános Iskola tanulói és a Pacsér Művelődési Egyesület citerazenekara és vegyeskórusa mutatkozott be a Művészetek Házában.

„A Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon 1993-ban indult újra itt Miskolcon, és nagyon rövid idő alatt rájöttünk arra, lévén én magam is erdélyi gyökerekkel rendelkezem, hogy nagyon kevés és nagyon zavaros ismerettel rendelkeznek nem csak a szülők, hanem a körülöttünk lévő emberek a határon túl élő magyarokról és magyar református közösségekről. 21 évvel ezelőtt indítottuk útjára a Szólj, ötágú síp! elnevezésű rendezvényünket. Az illyési gondolat menetén történt ez, hogy olyanok vagyunk a Trianon után szétszabdalt országtesteken élő, különböző országokhoz tartozó nemzet részenként, mint egy elhangolódott síp, mint egy ötágú síp, és úgy éreztük, hogy a mi felelősségünk és feladatunk az, hogy ennek az újrahangolásán dolgozzunk. Ez a rendezvény is azt célozza, amelyre minden évben valamelyik kárpát-medencei régióból vendégeket hívunk, akik két előadáson keresztül először a diákjainknak, majd a szülőknek, gyülekezeti tagoknak bemutatkoznak. Annak a régiónak történetét, kulturális értékeit, egyházi értékeit mutatják be, és egy kis műsort is adnak. Azt tapasztaltuk, hogy talán ennek van a legnagyobb hatása, mert nem mi beszélünk a határon túli magyar testvéreinkről, hanem ők jönnek ide, és ők maguk a saját életükkel adnak erről példát és tanúbizonyságot. Kapcsolatépítést is jelent ez a rendezvény, hiszen olyan élő kapcsolatok alakulnak ki, akár a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon és a társintézmények között, vagy a gyülekezetekkel, amelyek azt a célt szolgálják, hogy itt a Kárpát-medencében ismét tudjunk egy egységes nemzetben gondolkodni, és ne csak gondolkodni, hanem ezért a hétköznapokban is tenni valamit” – nyilatkozta a rendezvény létrejöttéről és céljáról szólva Ábrám Tibor, az intézmény igazgatója, aki a Tiszáninneni Református Egyházkerület főgondnoka is.

A házigazdáknak köszönhetően a vendégek ellátogattak a gótikus stílusban épült diósgyőri várba, mely Nagy Lajos király uralkodása alatt élte fénykorát. Egyik jellegzetessége, hogy lovagterme a legnagyobb volt Európában. A tatárjárás után épült várat az elmúlt években újították fel, és rendezték be korhű bútorokkal.

A találkozó istentisztelettel zárult a Miskolc-Avasi Református Egyházközség templomában, ahol a helybeli lelkipásztor köszöntő szavai és Csányi Erzsébet igei köszöntője után Szenn Péter horvátországi püspök hirdetett igét Máté evangéliuma 13. fejezete 14-17, és a 25. fejezet 24-30. versét véve alapul. Prédikációja végén kiemelte, hogy a magyar reformátusság éljen bárhol a Kárpát-medencében, egy vérből való nemzet.

Ottlétük ideje alatt a vendégek városnézésen, múzeumlátogatáson és borkóstolón is részt vettek.

Komáromi Gizella

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!