Az RMDSZ-nek nincsenek előítéletei a szociáldemokraták kormányfő-jelöltjével szemben

A román államfő ódvözli az RMDSZ vezetőit
A román államfő ódvözli az RMDSZ vezetőit (Fotó: MTI)

2018. január 17. [16:59]

Betűméret:                     

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) nincsenek előítéletei a szociálliberális koalíció által kormányfőnek javasolt Viorica Dancila EP-képviselővel szemben, mivel nem ismeri terveit, ezért egyelőre sem ellenezni, sem támogatni nem tudja kinevezését - mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán, miután Klaus Iohannis államfő fogadta a szövetség küldöttségét.

Az elnök politikai súlyuk sorrendjében egyeztetett szerdán a parlamenti pártokkal az új bukaresti kormány lehetséges összetételéről.

Az RMDSZ elnöke nyitottságát fejezte ki, hogy találkozzanak Dancilával, amennyiben megkapja a kormányalakítási megbízást és szeretné megszerezni a beiktatási szavazáson a szövetség támogatását. Fontosnak nevezte, hogy Dancila elhatárolódott a volt kormányfő magyarellenes fenyegetésétől.

Kelemen Hunor megjegyezte: Victor Ponta - a PSD-ből azóta kizárt - volt miniszterelnökön és Viorica Dancilan kívül egyetlen román kormánypárti vagy ellenzéki politikus sem határolódott el a nyilvánosság előtt az autonómiát követelő erdélyi magyarokat burkoltan akasztással fenyegető Mihai Tudose, azóta lemondott miniszterelnöktől. Bár voltak, akik ezt magánbeszélgetéseken megtették, azokról a román közvélemény nem tud - tette hozzá.

A kormányalakítási egyeztetéseken az államfő elsőként a PSD-ALDE szociálliberális koalíció küldöttségét fogadta. Liviu Dragnea, a PSD elnöke később az újságíróknak elmondta: hivatalosan is kormányalakítási megbízást kért az államfőtől Viorica Dancila számára.

A PSD-ALDE küldöttség állítólag a koalíció parlamenti képviselőinek és szenátorainak aláírásait is magával hozta, hogy megcáfolja azt a sajtóhíresztelést, miszerint nem rendelkeznének már többséggel. Dragnea szerint az elnök nem tartott igényt arra, hogy nála hagyják a Dancila kinevezését támogató aláírási íveket.

A pártelnök szerint Dancilat konfliktuskerülő természete, párbeszédre való nyitottsága, brüsszeli kapcsolatrendszere teszi alkalmassá a posztra. A PSD elnöke azt mondta: nincs meggyőződve róla, de reméli, hogy Iohannis elfogadja a javaslatot, hiszen az államfő is azt mondta, "stabilitást" akar.

Az államfőhöz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) előrehozott választások kiprovokálását ajánlotta az államfőnek. Ennek részeként nem zárkóztak el attól, hogy egy jobboldali kormányfő-jelölt mögé, adott esetben a PNL mindenkori miniszterelnök-jelölt pártelnöke mögé próbáljanak meg parlamenti többséget szervezni. Ludovic Orban PNL-elnök szerint a sorozatos kormányválságokkal a PSD bebizonyította, hogy alkalmatlan az ország vezetésére.

A 2016 decemberi választásokon a PSD megszerezte a parlamenti helyek több mint 47 százalékát, mivel azonban Liviu Dragnea pártelnök priusza miatt nem lehetett kormányfő, egy év alatt két, a pártelnökkel szemben önállósulni próbáló miniszterelnökét is leváltotta. A bukaresti kormányt tavaly június óta vezető Mihai Tudose hétfőn mondott le, miután pártja megvonta tőle a bizalmat. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!