Vučić: Megállapodtam az orosz gázellátásról, igen kedvező áron

(Fotó: Pixabay)

2024. október 21. [22:12]

Betűméret:                     

Aleksandar Vučić szerb elnök hétfőn este bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kedvező áron történő gázvásárlásról állapodott meg, és hogy a hosszú távú megállapodásról is tárgyalnak. Az RTS-nek adott interjújában Vučić elmondta, hogy napi hatmillió köbméter gáz szállításáról állapodtak meg az olajképlet alapján, amelyet a hollandiai TTF tőzsdén lévő napi gázár alapján számítanak ki.

"Tegnap a TTF-en a gáz 440 dollárba került, míg Szerbia számára 323 dollár lenne, ami jóval kedvezőbb" – mondta Vučić.

Hozzátette, hogy megállapodtak kétmillió köbméter gáz szállításáról is az orosz cégek számára Szerbiában, mint amilyen a Szerbiai Kőolajipari Vállalat, a NIS és a Petrohemija.

Vučić azt is elmondta a Beta híre szerint, hogy további hárommillió köbméter gázról állapodtak meg, amelynek árát 70%-ban a TTF ár alapján, 30%-ban pedig az "olajképlet" szerint számítják ki. Megerősítette, hogy tárgyalni fognak a hosszú távú orosz gázellátásról is, bizonyos "múltbéli kompromisszumokkal".

"Összesen 645 millió köbméter gázt tartalékolunk, így az embereknek nem kell aggódniuk. Az orosz féllel sikerült nagyon jó árakat kialkudnunk" – tette hozzá Vučić.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!