Drágul az üzemanyag, a kínai gazdaság újranyitása további áremelkedést hozhat

(Fotó: Mondo)

2023. január 20. [12:02]

Betűméret:                     

A pár hetes folyamatos árcsökkenés után ismét drágul az üzemanyag Szerbiában. Ma 15 órától az eurodízel ára 198, a 95 oktános benziné 167 dinár lesz. Az árak jövő péntekig érvényesek.

A múlt héten az eurodízel 195 dinár, a BMB 95-ös benzin 165 dinár volt. Az elmúlt tíz napban az olaj világpiaci ára is emelkedett, mintegy 5-7 dollárral. Ma reggel a londoni tőzsdén az olaj hordónkénti ára 84 dollár volt.

A Mondo beszámolója szerint az olajár a következő hetekben is emelkedhet, mivel Kína feloldotta a koronavírus miatti korlátozásokat, így a piacon megnőhet az olaj iránti kereslet. A kínai gazdaság újranyitása magával hozhatja azt, hogy az ázsiai ország a világ olajkészletének felét felhasználja.

Így hiába várható az Egyesült Államok és Európa enyhe recessziója, a kínai olajszükséglet ellensúlyozhatja az energiatermék iránti kereslet csökkenését.

A szerb kormány január végéig meghosszabbította az üzemanyagár korlátozására vonatkozó rendeletet, egyúttal 10 százalékkal csökkentette a kőolajszármazékok jövedéki adóját.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!