Az egész világ megérezheti, ha csütörtökön csődbe megy az egyik legnagyobb kínai vállalat

Az Evergrande jelenleg új stadiont épít futballcsapatának, az FC Guangzhounak
Az Evergrande jelenleg új stadiont épít futballcsapatának, az FC Guangzhounak (Fotó: Getty Images)

2021. szeptember 22. [5:54]

Betűméret:                     

Elemzők szerint akár a 2008-as válsághoz hasonlót is előidézhet az Evergrande esetleges bedőlése.

Sokan már most az amerikai Lehman Brothers 2008-as bedőléséhez hasonlítják a kínai Evergrande hét közepére várható esetleges csődjét. Az ország második legnagyobb ingatlanpiaci szereplője 300 milliárd dolláros adósságállományt görget maga előtt. A vállalat körüli bizonytalanságok miatt kötvényeit a globális hitelminősítő intézetek leminősítették, ennek következtében pedig 85 százalékkal csökkent a részvények és kötvények árfolyama, írja a BBC híre alapján a szmo.hu.

Az Evergrande május óta tartó zuhanása csütörtökön érhet véget, amikor az ingatlanpiaci óriásnak 84 millió dolláros kamatot kell fizetni kötvényeire. A kínai óriáscég azonban annyira eladósodott, hogy gondot okozhat a kifizetés, melynek következtében csődöt jelenthet. Ez pedig egy olyan Kínából induló pénzügyi láncreakciót indíthat el, mely ausztráliai, európai és amerikai szereplőket is érinthet.

A kínai óriáscég gondjait az okozta, hogy tavaly Peking új szabályokat vezetett be a nagy ingatlanfejlesztők tartozásainak ellenőrzésére. Ennek következtében az Evergrande arra kényszerült, hogy jelentős kedvezményekkel kínálja ingatlanjait annak érdekében, hogy biztosítsa a pénzügyi eszközöket a fennmaradáshoz. A folyamat vége pedig az lett, hogy már az adósságok kamatainak törlesztése is nehézséget okoz a 280 városban 1300 projektben érdekelt vállalatnak.

Az Evergrande esetleges csődje nemcsak cégeket, hanem magánembereket is magával ránthat. Sokan vásároltak ugyanis ingatlant a cégcsoporttól még az építkezések megkezdése előtt, vagyis egy esetleges bedőlés után az embereknek esélye sem lesz a pénz visszaszerzésére. Éppen ezért már most sokan megjelentek a vállalat székháza előtt, és a befizetések visszautalását követelik.

A teljes kínai építőipar is beleremeghet, ha az Evergrande csütörtökön lehúzza a rolót. Anyagszállítók, építőipari tervezők mehetnek tönkre, de a bankszektor is megérezné az óriáscég csődjét, mely 171 helyi bankkal és 121 további pénzintézettel áll kapcsolatban. Amennyiben az Evergrande nem tud fizetni, hitelválság alakulhat ki, ami végeredményben a kínai növekedés megtorpanásához is vezethet.

A szakértők véleménye egyelőre megoszlik, hogy mi lehet az ingatlanóriás sorsa. Egyes vélemények szerint az Evergrande túl nagy ahhoz, hogy Peking egyszerűen hagyja csődbe menni. Mások szerint ugyanakkor rossz példa lenne, ha kormányzati mentőcsomagot kapna az 1996-ban alapított vállalat, mely az ingatlanokon kívül mára már érdekelt az élelmiszeriparban, elektromos autók gyártásában, de az ország legnagyobb futballcsapatának is a tulajdonosa.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!