Bradaš: Szerbia európai csúcstartó a minimálbérért dolgozók számában

(Fotó: 021.rs)

2021. szeptember 14. [10:16]

Betűméret:                     

Szerbiában a júliusi átlagbér 65.070 dinár volt, ez azonban nem árul el sokat arról, hogy az emberek többsége mennyit keres, mivel a dolgozók felének bére nem haladja meg az 50 ezer dinárt, egyharmaduké pedig a 35 ezer dinárt.

Sarita Bradaš, a Központ a demokráciáért Alapítvány kutatója a Novának elmagyarázta, hogy a legjobb átlagbér a közvállalatokban van, míg a magánvállalatokban dolgozók közül sokan nem keresnek eleget a tisztességes élethez.

Arra is emlékeztetett, hogy a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) négy éve nem közölt adatokat arról, hogy Szerbiában hányan kapnak minimálbért, így mindenki a már elévült, 350 ezres adatokkal számol. Viszont a fiskális tanács elemzése szerint Szerbiában a foglalkoztatottak 20 százaléka dolgozik minimálbérért, vagyis több mint 400 ezer ember, ezzel pedig Szerbia európai csúcstartóvá vált a minimálbérért dolgozók arányát tekintve.

Az államvezetés gyakran úgy emlegeti az átlagbért, mint a gazdasági haladás és a polgárok jobb életének mércéjét. Aleksandar Vučić államfő két hónappal korábban azzal dicsekedett, hogy a márciusi átlagbér 555 euró volt, ez pedig szerinte azt jelenti, hogy Szerbia „győztes országgá” vált, nemrég pedig bejelentette, hogy az év végéig az átlagbér eléri a 610 eurót.

Az RZS legutóbbi adatai szerint a júniusi nettó átlagbér 553,5 euró, vagyis 65.070 dinár volt, míg a mediális 15 ezerrel kevesebb, ez pedig azt jelenti, hogy a szerbiai lakosok fele nem keresett többet 49.999 dinárnál.

„Az RZS adatai azt mutatják, hogy a szerbiai átlagbért a dolgozók egyharmada kapja meg, kétharmaduk pedig ennél kevesebbet. Az átlagbért úgy számolják ki, hogy összeadják a többség által keresett alacsony béreket és a kevesebb számú magas bért, majd kiszámolják a matematikai átlagot, amely nem tükrözi a valóságot”,

közölte Bradaš, aki szerint a mediális bér sokkal közelebb jár az igazsághoz.

Hozzátette, hogy a statisztikai hivatal tavaly szeptemberben végzett felmérése szerint Szerbiában minden harmadik dolgozónak volt kevesebb mint 35 ezer dinár a fizetése.

„Ez azt jelenti, hogy az 50 ezer dinárnál kevesebbet keresők többsége a valóságban ennél sokkal alacsonyabb bért kap”, emelte ki Bradaš.

A közvállalatokban a legmagasabbak a fizetések

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint különbség van a magánszektor és a közszféra bérei között is, a szerbiai dolgozók 30 százaléka a közszférában dolgozik, akiknek a júniusi átlagbére 72 ezer dinár volt, vagyis 10 ezerrel több, mint a magánszektorban dolgozóké.

Bradaš a Novának elmondta, hogy a közszféra esetében el kell különíteni a közvállalatokat, amelyekben sokkal magasabbak a bérek, mint a helyi önkormányzatokban.

„Az állami közvállalatokban a júniusi átlagbér 81.630 dinár volt, a helyi közvállalatokban mintegy 62 ezer dinár, országos szinten az adminisztrációban dolgozóké 79.356 dinár, míg a helyi önkormányzatokban valamivel kevesebb mint 60 ezer dinár volt”, magyarázta Bradaš.

A foglalkoztatottak többsége azonban a magánszektorban dolgozik, ahol a júniusi átlagbér mintegy 62 ezer dinár volt, vagyis 3000 dinárral kevesebb az átlagosnál.

„A magánszektorban a legalacsonyabb bért a vállalkozóknál dolgozók kapják, itt van a legtöbb minimálbérre bejelentett személy, ez húzza le az átlagot”, magyarázta Bradaš.

Szerbiában a minimális fogyasztói kosár értéke 39.335 dinár volt júniusban.

„A szerbiai lakosok harmadának nem telik a minimális fogyasztói kosárra, de még a minimális fogyasztói kosár sem elegendő a tisztességes élethez, hiszen az például havi 130 dinárt irányoz elő az oktatásra”, tette hozzá Bradaš. (nova.rs)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!