Munkaadók uniója: A vállalatok csupán 15 százaléka lenne hajlandó megemelni a minimálbért

(Fotó: Danas)

2020. augusztus 5. [15:40]

Szerbiában a vállalatok 85 százaléka ellenzi, hogy a jövő évben megemeljék a minimálbért, míg csupán 15 százalékuk hajlandó beleegyezni az emelésbe azzal, ha jelentős mértékben csökkentik a vállalatok ügyviteli költségeit, derült ki a Szerbiai Munkaadók Uniója felméréséből, amelyet ma közöltek.

A gazdaság ilyen jellegű hozzáállása nagy mértékben eltér a tavalyitól, amikor a megkérdezettek 46 százaléka elfogadhatónak tartotta a minimálbér összegének emelését, derült ki a felmérésből.

A munkaadók uniója szerint ezt a hatalmas eltérést az ügyvitel megromlott feltételei okozták, amelyet a koronavírus-járvány váltott ki.

A munkaadók szerint a megoldás az lenne, ha csökkentenék az ügyviteli kiadásokat, vagyis ha arányosan csökkentenék az adókat és járulékokat, ha megnövelnék a bérek nem adóköteles részét, ugyanakkor csökkentenék a fiskális és parafiskális illetékeket.

Ilyen módon fenntartható lenne a bérek emelése a magánszektorban, amely nem a vállalatokat terhelné és a versenyképességüket sem csökkentené.

A költségvetésben a bevételek rövidtávú csökkenését a nagyobb fogyasztással pótolhatnák, valamint stabilizálódna a válság, növekedne a foglalkoztatás, valamint a vállalatok és vállalkozások száma is.

A munkaadók uniója felmérésében 133 gazdasági szubjektum képviselője vett részt, amelyek összesen 16.134 személyt foglalkoztatnak, valamint három vállalkozói egyesület, amely összesen 1.935 munkaadót ölel fel, több mint 5.800 foglalkoztatottal.

A Szerbiai Munkaadók Uniója minden év júliusában konzultál és felméri a munkáltatók álláspontját azzal a céllal, hogy megállapítsák, hogyan vélekednek a vállalatok a minimálbér összegéről Szerbiában.

A szerb kormány és a szakszervezetek képviselőivel augusztus folyamán kezdik meg a tárgyalásokat, szeptemberben pedig a szociális-gazdasági tanács keretében vitatják meg minimálbér összegét a 2021-es évre. (Beta)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!