Áprilistól Szerbiában 200 százalékkal nőtt az online élelmiszervásárlás

(Fotó: RTV)

2020. augusztus 4. [13:39]

Szerbiában áprilistól az online élelmiszervásárlás 200 százalékkal, a ruházati cikkek vásárlása 100 százalékkal, a műszaki cikkek és számítógépalkatrészek vásárlása pedig 50 százalékkal növekedett meg, közölte a kereskedelmi minisztérium.

Ugyanakkor 30 százalékkal emelkedett a fogyasztói ellenvetések száma is a jogaik megvalósításának módjáról.

Tatjana Matić, a kereskedelmi minisztérium államtitkára a Tanjugnak elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot ideje alatt a postai szolgáltatók a csomagok növekedését jegyezték, illetve az interneten keresztül vásárolt áru mennyisége 40 százalékkal növekedett, a kereskedők pedig az e-kereskedelem 50-300 százalékos emelkedését jegyezték.

Az államtitkár szerint az elektronikus úton történő kereskedelem tovább fog növekedni, mivel az eddig interneten vásárlók mellett most a polgárok egy újabb csoportja fedezte fel azt, hogy lehet online is biztonságosan, minőséges árut vásárolni, a kereskedők pedig egyre többen alkalmazkodnak az új helyzhethez és nyitják meg az elárusítás online csatornáit.

Matić közölte, hogy a műszaki cikkek és számítógépek mindig is a legkeresettebb árucikkek közé tartoztak az e-kereskedelemben, de a koronavírus-járvány ideje alatt ez megváltozott, így a polgárok inkább élelmet és ruházati cikkeket vásároltak online.

Az államtitkár hozzátette: áprilisban hatalmas mértékben megnőtt az elektronikus kereskedelem, sokan első alkalommal próbáltak meg ilyen módon vásárolni, és rájöttek annak előnyeire.

Ezzel arányosan megnőtt a vásárlók panasza is, mintegy 30 százalékkal. A polgárok főként a kikézbesített áru minőségével, a garancialevéllel, a kiszállítási határidővel és a pénzvisszatérítéssel voltak elégedetlenek. Nagyon fontos, hogy a vásárló csak akkor tudja érvényesíteni jogait, ha bejegyzett kereskedőnél vásárol, ez a biztonságos internetes vásárlás legfontosabb feltétele. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!