Radosavljević: A szerbiai GDP-csökkenés a szegény országokra jellemző

(Fotó: Pixabay)

2020. augusztus 3. [19:02]

A szerbiai bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi csökkenése, ami Litvánia után a legalacsonyabb Európában, nem sokat jelent, mert „a szegény országokra jellemző”, mondta Goran Radosavljević, a belgrádi FEFA egyetem professzora.

„A világban még legalább tíz fejletlen ország van, amely alacsonyabb csökkenést jegyez, mint Szerbia, Fehéroroszország pedig 2020 első félévében hivatalosan gazdasági növekedést valósított meg” – nyilatkozta a Beta hírügynökségnek Radosavljević.

Az, hogy Szerbia GDP-je kevésbé esett vissza, mint más európai országoké, nem az állam jó gazdaságpolitikájának eredménye, hanem a gazdaság szerkezetéé, amely olyan ágazatokon alapul, amelyek nem szenvedtek nagy visszaesést a világjárvány következtében, mondta.

Ana Brnabić kormányfő tegnapi bejelentése szerint a második negyedévet az ország 6,5 százalékos GDP-csökkenéssel zárta, habár 15,4 százalékos mínuszt jeleztek előre. Hozzátette, júniusban enyhe, 0,1 százalékos növekedést valósított meg Szerbia, s az ország a második negyedévben, Litvánia után, a második leggyorsabban növekvő gazdaság volt Európában.

Radosavljević szerint azonban, a hatalom képviselői „derogálják az intézményeket” azzal, hogy azelőtt teszik közzé az információkat, mielőtt az illetékes szolgálatok közölnék.

„A járvány kezdetéig a pénzügyminisztérium közzétette a részletes makrogazdasági adatokat, így követni lehetett és összevetni az előző időszakkal, főleg a külkereskedelmi adatokat illetően, de megszüntette ezt a gyakorlatot, valószínűleg a rossz eredmények miatt” – mondta Radosavljević.

Hozzátette, a hatalom képviselői ugyanakkor azelőtt jelentik be a „fenomenálisan” alacsony növekedésről szóló eredményeket, mielőtt az illetékes intézmények megtennék, ezzel pedig indokolatlanul a saját számlájukra írják az érdemet.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!