A Szerb Nemzeti Bank további moratóriumot hagyott jóvá: Két hónap halasztás a hitelrészletek törlesztésére

Illusztráció
Illusztráció

2020. július 28. [8:44]

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) végrehajtó bizottsága a hitelekre vonatkozó újabb moratóriumot fogadott el, amellyel további két hónapra elhalasztják a hiteltörlesztést úgy a polgárok, mint a gazdaság számára.

Így akinek hitele van, újabb haladékot kap, hogy törlessze tartozását a banknak az augusztus 1. és szeptember 30. közötti időszakban.

„A Szerb Nemzeti Bank hatékonyan és elszántan reagált a pandémiára, és lehetővé tette a polgároknak és a gazdaságnak, hogy három hónapon át felfüggesszék hitelük törlesztését. A felhasználók 90 százaléka élt ezzel a lehetőséggel”, emelte ki Jorgovanka Tabaković bankkormányzó.

A bankok július végéig tehetnek ajánlatot, tíz nap az elbírálási idő

A bankok és hitelezők kötelesek júlis 31-ig felajánlani a fizikai személyeknek, mezőgazdasági termelőknek, vállalkozóknak és vállalatoknak a hiteltörlesztés felfüggesztését, vagyis az újabb moratóriumot.

A moratórium megkezdéséről és időtartamáról, illetve minden más ezzel kapcsolatos információt a bankok és hitelezők a honlapjukon teszik közzé.

Mint a támogatások első körénél, így most is érvényes az, hogy amennyiben az ajánlat kihirdetésének napjától számított tíz napon belül az adós nem utasítja el az ajánlatot, akkor automatikusan úgy veszik, hogy elfogadta azt.

A moratórium után magasabb a havi részlet

A hiteltörlesztés felfüggesztésének időszakában a bank a rendes kamotot számolja el, amelyet a moratórium után egyenlő arányban oszt el a fennmaradt hitelrészletekre, így a hiteltörlesztés annyival lesz hosszabb, amennyi ideig a moratórium tartott.

A moratórium után az ügyfél kérelmezheti a törlesztés más módját is, egyebek mellett a moratóriumi időszakra vonatkozó összes kötelezettségének törlesztését. (Blic)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!