Mi a teendő a hiteltörlesztési moratórium lejárta után?

Illusztráció
Illusztráció

2020. június 29. [16:14]

A szerbiai bankok az elmúlt héten értesítették ügyfeleiket, hogy június 30-ával lejár a három hónapos hiteltörlesztési moratórium, amelyet a bankok a jegybank kezdeményezésére hoztak a koronajárvány idején.

A bankok azoknak, akik a hiteltörlesztési türelmi időt választották, a napokban megküldik az új ütemtervet, a megállapított kamat felszámolásával. Azoknak az ügyfeleknek, akiknek változó kamatlábú hitelük van, a bank új kölcsön-visszafizetési tervet küld az Euribor vagy a Belibor egyeztetett értékeinek változásával összhangban.

A moratórium lejártát követően az ügyfél kifejezett kérésére alternatív törlesztési modelleket is alkalmazhat a bank: pl. a moratórium időtartamától kezdve mindhárom esedékes részletet egyszerre megfizeti (tőke plusz a megállapított rendes kamat), és a hitel futamidejét nem hosszabbítja meg, vagy az ügyfél csak a megbeszélt (rendes) kamatot fizeti, amely a moratórium időtartamára vonatkozik, amely esetben a visszafizetési időszak három hónappal meghosszabbodik. Esetleges késés esetén a bankok a szokásos büntetőkamatot számítják fel.

A moratórium időszakát követően a feleknek folytatniuk kell a hitelrészletek törlesztését a megszokott menetrend szerint, azzal, hogy a bankok ígérete szerint, abban az esetben, ha ez valamilyen oknál fogva mégsem működne, minden egyes esetet külön fognak elbírálni.

Amennyiben az ügyfél nem tudja továbbra sem törleszteni a hitelét, a hitel-átütemezés, amely magában foglalja például a hitel-visszafizetési időszak további meghosszabbítását is, az egyik lehetséges megoldás lehet, mondják a bankok, hozzátéve, az ügyfeleknek mindenképpen időben kell tájékoztatniuk bankjukat az ilyen esetekben. (B92)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!