Magyar vállalat is csatlakozik a Török Áramlat déli leágazásának kiépítéséhez

(Fotó: Tanjug)

2020. június 27. [16:48]

Betűméret:                     

Egy 6 milliárd köbméteres éves kapacitású gázvezeték építésében vesz részt a vállalat.

„Egy magyar cég június 27-én bejelentette, hogy csatlakozik a Török Áramlat gázvezeték-projekthez” – közölte a Hürriyet című török újság internetes kiadása szombaton.

A szóban forgó magyar cég a Mol, amely az Oroszországot Törökországgal a Fekete-tengeren keresztül összekötő gázvezeték déli leágazásában fog besegíteni.

Ez Szerbián és Magyarországon halad majd keresztül, és évente 6 milliárd köbméter energiahordozó szállítására lesz képes.

A teljes Török Áramlat kapacitása egyébként 31,5 milliárd köbméter lesz.

A Hürriyet a magyar hatóságokra is hivatkozik, megemlítve, hogy már jóváhagyták azt a tízéves fejlesztési tervet, amely az új szerb-magyar betáplálási kapacitás fejlesztését is magában foglalja.

A megegyezés szerint a Mol végzi majd annak a leágazásnak a megépítését, amely áthalad majd Szerbián és Magyarországon keresztül, és évente hat milliárd köbméter gáz szállítására lesz alkalmas a gázvezeték-rendszer.

A Mol-csoporthoz tartozó FGSZ azt írja a honlapján, hogy

jóváhagyták az együttműködő földgázrendszer 10 éves fejlesztési javaslatát, amely magába foglalja az évi 6 milliárd köbméter szállítására alkalmas új szerb-magyar betáplálási kapacitás fejlesztését is.

Az előzetes tervek szerint meg is kezdik a kiskundorozsmai szerb-magyar határkeresztezőpont, hogy 2021. október 1-re megvalósulhasson az összeköttetés. Az FGSZ Zrt. azt írja, hogy a további részletekről később adnak tájékoztatást. (hvg.hu, index.hu, B92

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!