A repce egyelőre az egyedüli jövedelmező szántóföldi kultúra az idén

A kapásnövények állapotán sokat javított az eső, de az aratást késleltette
A kapásnövények állapotán sokat javított az eső, de az aratást késleltette

2020. június 27. [15:31]

Gyenge hozamokat értek el a szántóföldi növénytermesztésben idén azok a vajdasági termelők, akik árpát vetettek, és a búza sem ígér sokat. Az olajrepce viszont jól termett és az ára is kielégítő.

Az időjárás jobbra fordultával vett nagyobb lendületet az aratás Vajdaság szerte. Az árpát és a káposztarepcét aratják, a búza betakarítása is napokon belül megkezdődhet. Az árpáért általában 14,80 dinárt fizetnek, a sörárpáért előlegként utalnak ennyit kilogrammonként, a végleges ára nem ismert még. A repce kilogrammjáért viszont 42 dinárt fizetnek a felvásárlók. Ha figyelembe vesszük, hogy az árpa alig termett átlagban 5 tonna felett, holdanként mintegy 30-32 mázsát, az olajrepce esetében pedig hektáronként általában 3 tonna feletti hozamokról beszélnek, nem nehéz kiszámolni, mely kultúra a jövedelmezőbb. A búza ára még ismeretlen. Bizonyos számítások szerint egy átlagos termelő 20 dináros kilogrammonkénti ár alatt csak veszteséget termelhet.

Valójában már múlt héten is érett volt az árpa, azonban az esőzések késleltették a betakarítást. Az eső rontott a minőségen is, minden megázás csökkenti a hektolitersúlyát a termésnek. Általában az árpa hektolitersúlya alig haladja meg idén a 60 kilogrammot 100 literes térfogatra mérve.

A májusi eső ebben az évben is aranyat ért volna. Sokat javíthatott volna az áprilisban még átlagos termést ígérő gabona állapotán. Végül aztán májusban jóformán egy csepp sem esett és most az utóbbi évtizedek leggyengébb gabonatermését takarítják be a közép-bácskai mezőgazdasági termelők. Az árpa aratása a topolyai és kishegyesi községek területén még az eső előtt megkezdődött, majd meg is szakadt. Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves Szövetkezet igazgatója elmondta, hogy igény esetén a magánszemélyek gabonáját is learatják. Az őszi takarmányárpa felvásárlási ára 14,50 dinár. A sörárpát valamivel kedvezőbb áron vásárolják, várhatóan 17,50-18 dinárért kilogrammonként, de egyelőre 14 dináros előleget fizetnek ki kilogrammonként. A búza ára 18 dinár körül várható aratás idején, de nincs még pontos ár. A kenyérgabona betakarítás napokon belül kezdődhet.

Az igazgató eddigi tapasztalatai szerint az árpa hektáronként 3-3,5-4 tonnányit termett idén. Nagyon eltérőek lehetnek az egyes parcellák. A búza hozama elérheti akár a 4 tonnát is, de mindez jócskán elmarad a sokévi átlagtól.

Vajdaságban mintegy 300 ezer hektáron termesztenek búzát. A Topolyai Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat ellenőrzése alá mintegy 68.000 hektár tartozik a topolyai és a kishegyesi községek területén. Az őszi búza vetésterülete a tavalyihoz hasonlóan mintegy 12-14 ezer hektárt tesz ki. Kukoricát mintegy 35 ezer hektáron termesztenek. Napraforgó pedig mintegy 6-7 ezer hektáron díszlik. Az utóbbi időben jelentősen megnőtt a káposztarepce vetésterülete. Amíg mintegy tíz évvel ezelőtt csupán 1-2 száz hektáron termesztették, idén már 4500 hektáron készülnek az olajos magvak betakarítására. Úgy tűnik, eddig egyedül a repcén van némi haszon a szántóföldi növénytermesztésben, de egyelőre a kapásnövények állapota is sokat ígér.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!