A szerbiai hitelesek 94 százaléka kérte a hitelmoratóriumot

(Fotó: Pixabay)

2020. május 22. [11:42]

A szerbiai hitelesek 94 százaléka élt a hiteltörlesztési moratórium lehetőségével, jelentette ki ma Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének főtitkára.

A rendkívüli állapot kihirdetésével három hónapos hiteltörlesztési moratóriumot vezettek be, ami július 1-jén jár le.

A moratóriumra a hitellel rendelkező polgárok 94 százaléka, a vállalkozóknak pedig körülbelül a 93 százaléka jelentkezett. A nagyvállalkozók fizették a részleteket, ugyanis vannak tartalékaik, mondta Vasić az RTS-nek.

„A polgárok pszichológiai szempontok okán a leállást választották, mert nem tudták, mi fog történni. Most már biztosabb, mi történik, így természetes, hogy folytatják a törlesztést” – magyarázta Vasić.

A lakáshitelek esetében a polgárok többsége azt választotta, hogy folytatja a fizetést. Akik nem, azoknak meg kell állapodniuk a bankkal, s egy-két napon belül a folyamat folytatódik, mondta Vasić.

A moratórium letelte után Vasić nem számít különösebb gondokra, kivéve az idegenforgalom és a vendéglátóipar területén, azt érintette ugyanis leginkább a válság.

Elmondása szerint nagy az érdeklődés az állami hitelek iránt.

„Körülbelül 4600 ügyfél jelentkezett, ami a mikro- és kisvállalkozók körülbelül 89 százaléka, a középvállalkozóknak pedig körülbelül 11 százaléka” – mondta a főtitkár.

A várakozások szerint az elkövetkező 7-10 napban fizetik ki a vállalkozóknak az első összeget. (RTS)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!