Agrárközgazdász: Meg kell találni a módját a piacok működésének, mert a termelők tönkremennek

Eladásra kész egy fóliasátornyi saláta, de hogy találja meg a vevőjét?
Eladásra kész egy fóliasátornyi saláta, de hogy találja meg a vevőjét? (Fotó: Facebook)

2020. március 31. [10:24]

Betűméret:                     

Milan Prostran agrárközgazdász arra figyelmeztetett, hogy amennyiben nem találnak sürgős megoldást a piacok működésére, a mezőgazdasági termelőket csőd fenyegeti, ami egyébként teljesen felesleges, hiszen fogyasztó van, vagyis lenne.

Prostran a Sputniknak nyilatkozva elmondta, a piacok bezárása óriási gondot jelent, ami gyors és sürgős megoldást kíván, hogy a piacok leállása ne legyen végzetes azokra a termelőkre nézve, akik már sok esetben megtermelték az árut, csak éppen értékesíteni nem tudják.

A zöldségfélék iránti kereslet megvan, hamarosan pedig a korai gyümölcsfélék is megjelennek, s ezek után ugyancsak nagy lesz a kereslet, hangsúlyozta Prostran, aki azt javasolja, hogy a helyi önkormányzatok lépjenek kapcsolatba a nagybani piacokkal, ahol össze lehetne gyűjteni a megtermelt zöldségféléket. A termelők ide vihetnék árujukat, innen pedig a nagy kereskedelmi láncokhoz és a feldolgozóiparhoz kerülhetne.

Prostran szerint jelenleg nagy szükség van arra is, hogy a meglévő földművesszövetkezetek is kivegyék a részüket a feladatokból, főként a termékek szállításából, hogy így csökkentsék a termelők költségeit. “A működésnek ez a formája legtöbb 20 százalékkal emelné a termékek árát, a jelenlegi kereslet és a szállítási költségek miatt”, mondta a szakember, rámutatva arra, hogy a nagy kereskedelmi láncok üzleteiben jelenleg nincs jó minőségű primőr áru, sem zöldség, sem gyümölcs, a behozatali nehézségek miatt. Mint mondta, a külföldi piacok lassan bezárulnak, mindenki őrzi a termelőit, különösen Franciaország, amely az Európai Unió legnagyobb élelmiszer-termelője, a megtermelt élelmiszer 20 százalékát itt állítják elő.

“Alkalom ez arra, hogy megfelelőbben viszonyuljunk a helyi termelőkhöz”, húzta alá Prostran.

Ellenkező esetben, véli a szakember, amennyiben a városok követik Újvidék, Belgrád és további néhány város példáját és bezárják a piacokat, ez patthelyzetbe hozná a termelőket, ugyanakkor az importőrök óriási bevételhez jutnának a helyi termelők rovására.

Emlékeztetőül: az újvidéki piacokat bezárták a rendkívüli állapot kihirdetésekor, de hasonlóképpen történt ez Topolyán, Zentán és más városokban is. Az árusok több településen Facebook csoportba szerveződnek és így kínálják portékájukat a vásárlóknak.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!