Hiteltörlesztés koronavírus idején: A leendő törlesztőrészlet összege a leállás alatti kamattal lesz magasabb

(Fotó: Pixabay)

2020. március 27. [10:24]

Betűméret:                     

A szerbiai bankok és lízingszolgáltatók kötelesek voltak felkínálni adósaiknak a kötelezettségek visszafizetésének megállítását, vagyis az úgynevezett moratóriumot.

A Szerb Nemzeti Bank elfogadta az előírásokat is a hitelek háromhónapos törlesztésének halasztásával kapcsolatban, mégpedig a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében a rendkívüli állapot miatti lehetséges kockázatok közepette.

Nenad Bungin, a Vajdasági Bank végrehajtó bizottságának tagja azt mondta a N1 televízió InfoBiz című műsorának vendégeként, hogy a polgároknak nem kell semmit tenniük, ha elfogadják a moratóriumot, mert a megállítás automatikusan aktiválódik.

Ha az ügyfelek nem kívánnak élni a moratórium lehetőségével, a bank honlapján kell kitölteniük egy űrlapot, amelyben kijelentik, hogy nem fogadják el a felkínált lehetőséget, s elektronikus úton elküldik a banknak, magyarázta Nenad Bungin.

A Vajdasági Bankban azt állítják, a hiteltörlesztési feltételek nem változnak. Azonban felmerül a kérdés, mi lesz a kamatokkal.

„A szerződésben foglalt feltételek nem változnak. A moratórium azt jelenti, hogy a kamat egy részét ténylegesen átviszik a jövendő részletekre. Tehát a jövendőbeli részletek a kamat azon részével fognak növekedni, amely most befagyasztás alatt áll” – mondta Bungin.

A rendkívüli állapot miatt a gazdaság is bajban van. A kérdésre, hogy a bankszektor készen áll-e mindezek után segíteni a gazdaságnak, Bungin azt válaszolta, a bankszektor ilyen körülmények között rendkívül fizetőképes.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!