Nagyot zuhant a norvég korona

A Wall Street a héten hatalmas veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni

Zuhantak arészvények
Zuhantak arészvények

2020. március 22. [11:25]

A korona napok alatt a dollárral szemben 1971 óta nem látott szintre zuhant. A norvég állami vagyonalap az év eleje óta elvesztette vagyonának 23 százalékát, megint a piaci megrendülés előtt sikerült jól bevásárolni részvényekből – írja a privatbankar.hu.

A Wall Street a héten olyan veszteségeket volt kénytelen elkönyvelni, amelyeket 2008 óta nem láttunk. A kőolaj ára zuhan, mint a kő – a pár héttel ezelőtti 60 dolláros hordónkénti árról mára 26 dollárra zuhant. Vele együtt esett a norvég korona értéke is, amely a dollárral szemben a héten 1971 óta nem látott szintre csökkent - csupán a múlt héten elvesztve értékének 20 százalékát -, az euróval szemben pedig soha nem látott mélypontot ütött meg.

Nem csoda hát, hogy a norvég közszolgálati média (NRK) jelentése szerint a norvég állami vagyonalap az év eleje óta elvesztette vagyonának 23 százalékát. A világ legnagyobb állami alapjának vagyona 2019 végén mintegy 1149 milliárd dollárt tett ki, amely mára 882 milliárd dollárra olvadt. Az esés nagysága megfelel Norvégia két évi központi költségvetésének. Norvégia állami vagyonalapját 1990-ben hozták létre azzal a céllal, hogy az állam pénzét azokra az időkre tartalékolja, amikor már nem lesznek akkora olajbevételei az országnak, írja a privatbankar.hu.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!