Túlfejlett az őszi árpa, szárcsökkentők alkalmazását javasolják a vajdasági gazdáknak

A túl nagy szár is gondot jelent
A túl nagy szár is gondot jelent (Fotó: Tóth Péter)
A kajszi már javában virágzik
A kajszi már javában virágzik (Fotó: Tóth Péter)

2020. március 16. [12:54]

A szokatlanul enyhe telet követően a vajdasági szántóföldeken és a gyümölcsösökben is komoly növényvédelmi kihívásokkal kell szembesülni. Az őszi árpa a körülményekhez képest túl fejlett is, ezért szárcsökkentőkkel történő kezelést ajánlanak a szakemberek, az olajrepcét pedig a rovarok kártételétől kel megvédeni.

Az enyhe tél kedvezett a rovarok áttelelésének és a repceföldeken már mintegy két hete sokan vegyszeresen védekeznek a repceormányos kártétele ellen.

Barcsik Márta növényvédő szakember szerint az utóbbi napokban már a petéit is megtalálták a növényeken, ezért még mindig aktuális a védekezés. Az árpaföldeken a gyomirtás az aktuális, illetve nemcsak az árpák esetében, de a korán elvetett búzáknál is megjelent a levélfoltosság és a lisztharmat is. Ahol buja a növényzet, indokolt szárcsökkentőkkel történő permetezés is. Az intenzív gabonatermesztés alapvető technológiai eleme ugyanis ma már a szárszilárdítás és növekedésszabályozás. A megdőlés a kalászosok felépítéséből adódóan gyakran előforduló probléma. A viszonylagosan vékony, hosszú szárnak kell megtartani a kalászt, ami nagy termésszint esetén lehet elsősorban kétséges. Amennyiben megdől a gabona, jelentős mértékben csökken a termés mennyisége, és minősége is. A jelenség továbbá jelentős munkaidő, energia és szárítási költséggel kapcsolatos többletráfordítást is eredményez. A megdőlt növények a gombabetegségek kártétele is fogékonyabbak. Növekedésszabályozó anyagok kijuttatásával a növények átlagos magassága 5-15 százalékkal is csökkenthető.

A szakember azt is elmondta, hogy a kajszi már kivirágzott és a monília ellen már korábban védekezni kellett a gyümölcsösökben. Az almafák is hajtanak már, de ahol még nem történt meg a lemosó permetezés, most van az utolsó pillanat, hogy ezt megtegyék a gyümölcstermelők. Ajánlott a réztartalmú szerek használata és a permetezést 10 fok feletti hőmérséklet esetén végezni csak.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!