Szabadka: Körzeti innovációs startup központ nyílt

A központ egyik helyisége
A központ egyik helyisége (Fotó: subotica.com)
A szerb és magyar küldöttség tagjai
A szerb és magyar küldöttség tagjai (Fotó: subotica.com)

2019. december 6. [15:10]

Betűméret:                     

A szabadkai Közgazdasági Kar keretében pénteken délelőtt megnyílt a Körzeti innovációs startup központ. Az alkalmi ünnepségen megjelent Nenad Popović szerb és Palkovics László magyar innovációs és technológiai miniszter.

Szerbiában nincs nagyobb mennyiségű kőolaj, sem földgáz, viszont vannak kiváló szakemberek, mérnökök és közgazdászok, ezért logikus, hogy a vidéki településeken minél több startup és innovációs vállalatot hozzanak létre – mondta köszöntőjében Nenad Popović. Szerbia célja, hogy fejlesszék az egyetemi központokat, illetve, hogy a vállalkozó kedvű fiataloknak a vidéki településeken is lehetőségük legyen megnyitni startup vállalkozásaikat. Szabadkán most egy olyan jól felszerelt központ nyílt, amely kapcsolatban lesz Szerbia többi hasonló intézményével, így Szabadkán is követni tudják majd élőben azokat az előadásokat, amelyeket Szerbia más városaiban tartanak. A szerb kormány a központok felszerelése mellett a technológiai parkok fejlesztését is támogatja majd, mondta a miniszter.

Hozzátette: a fiataloknak csak egy jó ötlet kell, a kormány a segítségükre lesz, hogy azokat megvalósítsák, s abban is tudnak majd segíteni, hogy üzleti kapcsolatokat építsenek hasonló magyar cégekkel, illetve, hogy közösen kijussanak az európai és világpiacra.

Palkovics László arról beszélt, hogy korszerűsödniük kell az itteni cégeknek is, alkalmazniuk kell a legújabb technológiákat. Magyarországon és Szerbiában is a külföldi cégek a legkorszerűbb technológiákkal dolgoznak, de a cél az, hogy a hazai tulajdonban lévő vállalkozások számáéra is elérhető legyen mindez. Fiatalok előszeretettel helyezkednek el nagy nemzetközi cégeknél, de ebből a nemzetgazdaságnak nincs nagy haszna, ezért a magyar kormány is segíti a startup vállalkozások létrejöttét. Szerbia és Magyarország is kis állam, de összefogva erősebbek lehetünk, s ezért fontos az együttműködés, hangsúlyozta Palkovics a subotica.com portál híre szerint.

Bogdan Laban polgármester megköszönte a szerb kormánynak, illetve a minisztériumnak, hogy segítettek Szabadkán létrehozni az innovációs startup központot. Kifejezte reményét, hogy mind több fiatal kezd majd saját vállalkozásba. Szabadka ugyancsak segíti ezen kezdő cégeket, hogy minél több fiatal maradjon itthon, s helyben találják meg boldogulásukat.

A szabadkai látogatás után a két miniszter Szegedre utazott, ahol délután megtekinti az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetet.

N. E.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!