Szerbia újra versenyben a Volkswagen gyáráért

(Fotó: PA/dpa)

2019. október 20. [11:17]

Bulgária közel egymilliárd eurót fektet abba, hogy bevonzza a Volkswagen gyárát, Románia már előkészítette a telket, Szerbia szintén nem áll el a beruházástól, miután a német autógyártó befagyasztotta tervét, miszerint Törökországban építi fel gyárát.

A török hadsereg kurdok elleni támadása emlékeztetett a régióbeli helyzet instabilitására, ugyanakkor a Berlin és Ankara közti viszonyt is újra kiélezte, így nem csoda, hogy a Volkswagen jegeli tervét, hogy Törökországban épít gyárat, írja a Deutsche Welle. Ilyen feltételek mellett nem dönthet a gyár Törökország mellett, mondta el német lapoknak egy Volkswagen-vezető. A végleges döntést azonban elhalasztották.

Így Szerbia, Bulgária és Románia újra versenybe száll a német óriás gyáráért, amely 1,4 milliárd eurós beruházást jelenthetne ezen országok egyikében.

Radoš Gazdić, a Szerbiai Fejlesztési Ügynökség igazgatója is megerősítette, hogy Szerbia folytatja a tárgyalásokat a német cég beruházásáról. Szerinte Szerbia mellett szól, hogy Bugáriával szemben megfelelő mennyiségű és műszaki téren képzettebb szakemberekkel rendelkezik.

A szerbiai sajtó korábban arról írt, hogy Szerbiában Inđijánál épülhetne meg a Volkswagen-gyár, ugyanis a város Újvidék és Belgrád között helyezkedik el, így mindkét városból is érkezhetnének dolgozók.

Romániában elhelyezkedése miatt Arad a lehetséges helyszín, mert jó összeköttetése van Nyugat-Európával, valamint az olcsó munkaerő is előnyt jelent.

Bulgária több pénzt adna

Roszen Plevneliev egykori bolgár államfő, aki jelenleg az Automotive Cluster autógyártó lobbiszervezet élén áll, a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak azt nyilatkozta, hogy Bulgária 250-260 millió euró állami támogatást nyújtana a Volkswagennek a korábban felajánlott 135 millió euró helyett. A közvetett támogatásokkal együtt, ami például tartalmazza a szükséges infrastruktúra kialakítását, Bulgária csaknem 800 millió eurót költene a VW letelepítésére.

A bolgár állam egy Szófia mellett lévő nagy ipari területet ajánlott fel az autógyár megépítésére, közel a repülőtérhez. (Deutsche Welle, 021.rs, MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
ch
2019. 10. 27. [ 12:04 ]

Vajon ki dolgozna a gyarban? Nem sokara nem marad jo munkas Szerbiaban vagy a pasztorokkal szerelnek a gepkocsikat?