Szerbiában nem csökken az üzemanyag ára

2019. június 12. [11:47]

Miközben Horvátországban az üzemanyag ára 2015 óta most a legalacsonyabb, addig Szerbiában tíz nap alatt egy dinárral csökkent.

Noha péntek óta ismét növekvőben van az üzemanyag ára, a Brent-féle nyers kőolaj ára meghaladta a 63 dollárt hordónként, a horvátországi töltőállomásokon tegnap 2015 óta a legalacsonyabb volt az üzemanyag ára, írja a cijenagoriva.info portál. A dízel ára átszámítva 18 dinárral olcsóbb, mint Szerbiában, a gázolaj pedig 16 dinárral olcsóbb. A benzin ára mindkét országban megegyezik, 153,6 dinár körül alakul.

A 95 oktános ólommentes benzin árát Szlovéniában ezen a héten 0,2 eurócenttel csökkentették 1,3 euróra (157,2 dinár), a dízel árát 2,2 eurócenttel 1,271 euróra (149,9 dinár) literenként. A volt Jugoszlávia utódállamainak többségében azért lett olcsóbb az üzemanyag, mert az utóbbi két hétben csökkent az ára. Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában viszont nem tapasztalhatnak árcsökkenést az autósok. De még ezzel együtt is közel 22 dinárral olcsóbb az üzemanyag ára Bosznia-Hercegovinában, mint Szerbiában.

Érdekes, hogy egy évvel ezelőtt a kőolaj hordónkénti ára 78 dollár volt, vagyis 15 dollárral magasabb, mint most, és akkor Szerbiában olcsóbb volt az üzemanyag ára, mint ma. A benzin ára 151 dinár volt, a dízelé pedig 162 dinár.

A régióbeli országokhoz viszonyítva a dízel csupán Albániában és Görögországban, a gázolaj pedig Görögországban és Magyarországon olcsóbb, mint Szerbiában. A benzin árát tekintve továbbra is a középmezőnyben van az ország.

Tomislav Mićović, a Szerbiai Kőolajipari Vállalatok Egyesületének elnöke szerint az üzemanyag beszerzésének költségei nagyon magasak, ezért olyanok a szerbiai árak, amilyenek, hiszen az ország a behozataltól függ.

„Éppen ezért nem tudunk elhatárolódni a világpiac hatásaitól. Ezek a változások nem drasztikusak. A szerbiai piacon biztosan nem várhatóak nagyobb változások”, magyarázta Mićović. (Politika)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!