Nem módosított az alapkamaton a szerb jegybank

2018. december 7. [9:34]

Betűméret:                     

Három százalékon tartotta az alapkamatot a szerb jegybank - közölte a szerb sajtó pénteken.

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) a híradások szerint a döntéshozatalkor figyelembe vette az inflációs előrejelzéseket és az inflációt befolyásoló tényezőket, valamint a monetáris politika eddigi enyhülésének hatásait.

A központi bank megállapította, hogy az inflációs nyomás - a gyors gazdasági növekedés ellenére - továbbra is alacsony, az infláció a célérték közelében mozog, és októberben 2,2 százalékos volt. Az előrejelzések szerint az infláció a következő időszakban is a három százalékos célérték közelében marad, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni.

A szerb jegybank megállapította, hogy a monetáris politika korábbi enyhülése jelentősen hozzájárult a gazdasági növekedéshez, amely az év első három negyedében 4,5 százalékos volt. A gazdasági növekedéshez a beruházások jelentős növekedése járult hozzá, ami a jövőben is lehetővé teszi a feldolgozóipari export bővülését.

Az NBS közölte, hogy a pénzügyi szektor és a gazdaság szereplői is az elért stabilitás megőrzését várják, illetve azt, hogy az infláció legfeljebb két éven belül eléri a három százalékos célértéket.

A központi bank arra is figyelmeztetett, hogy továbbra is elővigyázatosságra van szükség a monetáris politikában a nemzetközi környezet bizonytalanságai miatt.

A várakozások szerint az év végéig tovább növeli az alapkamatot az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed, az Európai Központi Bank (EKB) pedig véget vet az eddigi lazítási programjának, aminek a hatásai érzékelhetők lehetnek a feltörekvő országok felé irányuló tőkeáramlásokban. Ezen felül - az NBS szerint - a nemzetközi kereskedelemben tapasztalható protekcionizmus továbbra is bizonytalanságokat okoz a nemzetközi pénzügyi piacon, ami a befektetői hajlandóság csökkenésében nyilvánulhat meg. Közölték, annak ellenére, hogy nemrég csökkent az ára, továbbra is bizonytalanságot okoz a nyersolaj világpiaci árának a mozgása. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!