Továbbra is egyforma a kötelező biztosítás összege minden szerbiai gazdának

Ugyanannyit fizet az egy hektáron gazdálkodó termelő is, mint az, aki száz hektár termőföldet művel meg

(Fotó: 021.rs)

2018. november 28. [10:53]

Betűméret:                     

A kisebb mezőgazdasági termelők többsége Bácska északi részén, és Vajdaság más részein is már négy éve arra vár, hogy megváltozzon a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alapról (PIO) szóló törvény, hogy a biztosítást a bevétel alapján számolják el.

A hatályos törvény értelmében minden termelő, a gazdaság nagyságától függetlenül ugyanannyi illetéket, közel 96 ezer dinárt fizet a nyugdíj- és egészségbiztosításra. Ez azt jelenti, hogy ugyanannyit fizet az egy hektáron gazdálkodó termelő is, mint az, aki száz hektár termőföldet művel meg.

A magas illeték miatt sok kistermelő eladósodott, és jelzálog alá helyezték földjeiket, így pedig már nem jogosultak a támogatásokra. A becslések szerint az országban összesen 228 ezer biztosítással rendelkező gazda valamivel több mint 160 millió dinár járulékkal tartozik.

A kistermelők problémáiról a szerb parlamentben is szó esett.

„Tény, hogy nagy számban vannak azok a termelők, akik öt hektárnál kevesebb földterületen gazdálkodnak, vagy bérbe adják azt, vagyis az alacsony bevételből nem tudják kifizetni a nyugdíj- és az egészségbiztosítás összegét. Ana Brnabić kormányfő azt mondta, hogy munkacsoport alakult, amely egy új működési modellt dolgozna ki a PIO számára”, magyarázta Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője.

A Mezőgazdasági Minisztérium szerint a parlament tavaszi ülésszakában várhatóan módosítanak a törvényen, így az illetékek mértéke többé nem lesz ugyanakkora minden termelő számára. (Novosti)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!