Lehetne-e olcsóbb az üzemanyag Szerbiában?

A közgadászok szerint az állam csökkentheti az üzemanyag jövedéki adóját, a kérdés csak az, hogy megteszi-e

(Fotó: N1)

2018. június 6. [11:22]

Betűméret:                     

A nyersolaj a világpiacon folyamatosan drágul, ami a szerbiai üzemanyagárakat is megemelte. A szerbiai gépjárművezetőkre mind nagyobb terhet ró az üzemanyag-drágulás. Szerbiában a legkisebbek a bérek a térségben, de itt legdrágább az üzemanyag.

A Makroekonomske analize i trendovi nevű gazdasági lap köré csoportosult közgazdászok szerint az államnak megvannak az eszközei arra, hogy közbelépjen és csökkentse az üzemanyag jövedéki adóját, a kérdés viszont az, hogy a kormány rászánná-e magát egy ilyen lépésre.

Ivan Nikolić közgazdász az N1-nek elmagyarázta, hogy a jövedéki adó azért fontos, mert az is a költségvetés töltésére szolgál, viszont az államkasszát leginkább az adó tölti meg.

„Amikor az üzemanyag ára hirtelen megnő, akkor az állam szerepe éppen az, hogy egyfajta lengéscsillapítóként közbelépjen a jövedéki adón keresztül. Az államkasszát elsősorban az adóval töltik meg, és ha kiigazítanák a jövedéki adó árát, valamint magasabb adót szabnának meg, akkor talán ez semleges hatással lenne a költségvetésre”, magyarázta Nikolić.

Az üzemanyag árának növelése hat ki leginkább a szerbiai inflációra, és sodorhatja veszélybe az átlagos háztartások fogyasztói kosarát.

Aleksandar Antić energiügyi miniszter kijelentette: reméli, hogy az elkövetkező időszakban csökkenni fog a kőolaj világpiaci ára, ez pedig az üzemanyag árának csökkenését eredményezhetné Szerbiában is, viszont ha ez nem következik be, akkor fennáll a lehetősége annak, hogy a kormány bizonyos intézkedésekhez folyamodik.

Szerbiában az üzemanyag ára az elmúlt egy hónapban 4,8 százalékkal növekedett, a nyers kőolaj árának növekedése után pedig a dízel 6,2 százalékkal drágult meg.

Az elégedetlen fogyasztók a drágulás miatt tiltakozó megmozdulást jelentettek be június 8-ára, péntekre, írja az N1.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!