A legnagyobb EU-gazdaságok figyelmeztetik Trumpot az adóreform következményeire

Donald Trump. Kormányzata az adóreformot az "America first" jelszó jegyében kereskedelmi diszkriminációra használja fel.
Donald Trump. Kormányzata az adóreformot az "America first" jelszó jegyében kereskedelmi diszkriminációra használja fel.

2017. december 12. [13:37]

Betűméret:                     

Az öt legnagyobb EU-gazdaság pénzügyminisztere közös levélben figyelmeztette Donald Trump amerikai elnököt arra, hogy a republikánus kormányzat által tervezett nagyszabású adóreform nemzetközi szerződéseket sérthet, és alááshatja a kereskedelmi kapcsolatokat.

A Financial Times londoni gazdasági napilap online kiadásának keddi beszámolója szerint a brit, a német, a francia, a spanyol és az olasz pénzügyminiszter a Fehér Háznak címzett levelében alig burkoltan európai ellenlépéseket is kilátásba helyezett, ha az amerikai adóreformterveket törvénybe iktatják.

Az öt pénzügyminiszter szerint az európai országokat az a lehetőség aggasztja, hogy a Trump-kormányzat az adóreformot az "America first" jelszó jegyében kereskedelmi diszkriminációra használja fel.

A levél - amelyet megküldtek Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszternek, Gary Cohnnak, Trump gazdasági főtanácsadójának, valamint az illetékes kongresszusi bizottságok vezetőinek is - kiemeli, hogy az adóreform törvénytervezetének képviselőházi változata 20 százalékos, jövedéki adónak nevezett illetéket vetne ki az amerikai vállalatok által saját külföldi érdekeltségeiktől importált termékekre, jóllehet a hasonló hazai vásárlásokat ilyen illeték nem terhelné.

Az európai pénzügyminiszterek érvelése szerint ez olyan diszkrimináció lenne, amely ellentétben állna a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által meghatározott nemzetközi szabályokkal.

A levél szerint az adóreform szenátusi változatában olyan elemek vannak, amelyek illegális exporttámogatásnak minősülnének, és így jogi kifogások emelhetők ellenük.

A Financial Times szerint ezzel az aláírók alig burkoltan európai ellenlépésekkel fenyegették meg az Egyesült Államokat. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!