Szerbiában évente mintegy 150 ezer tonna csomagolóanyag kerül a szeméttelepekre

A szeméttelepekre vagy a természetbe kerülő újrahasznosítható hulladék miatt Szerbia évente legalább 100 millió eurót veszít
A szeméttelepekre vagy a természetbe kerülő újrahasznosítható hulladék miatt Szerbia évente legalább 100 millió eurót veszít

2020. augusztus 27. [19:04]

Szerbiában a tavalyi év során mintegy 150 ezer tonna műanyag, fém és üveg csomagolóanyag került a szeméttelepekre, vagy még rosszabb esetben, a természetbe.

A Szerbiai Gazdasági Kamara körkörös gazdaságért felelős központjának elnöke elmondta, hogy az országban több mint 150 millió eurót költenek a másodlagos anyagok behozatalára.

“A másodlagos anyagok piaca Szerbiában egy év alatt 300–400 millió eurót tesz ki, beleértve az összes anyagot, de úgy tesz ki 300 milliót, hogy ha kész vagy félkész terméket állítanak elő belőle, akkor ez 600 millióra is rúghat”, mondta Siniša Mitrović.

A Környezetvédelmi Mérnökök Egyesületének képviselője, Kristina Cvejanov az RTS-nek nyilatkozva elmondta, Szerbiában a műanyag csomagolásoknak mindössze 37,5%-át hasznosítják újra. “A legjobb eredményeink a papír újrahasznosításában vannak, mert ez domináns anyag a gazdaságban és ennek 99 százalékát újrahasznosítjuk”, mondta Cvejanov.

A szerbiai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint tavaly a hazai piacon használt csomagolás 60%-át összegyűjtötték és újra felhasználták.

2019-ben több mint 370.000 tonna különféle csomagolást használtak el a szerbiai piacon, körülbelül 220 ezer tonnát újrahasznosítottak, de mintegy 150 ezer tonna a hulladéklerakókban vagy még rosszabb esetben, a természetben végezte. Szerbia becslések szerint évente több mint 100 millió eurót veszít az eldobott és nem újrahasznosított másodlagos nyersanyagokon.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!