Óriási természeti katasztrófát okozhat a Mauritiuson kiömlött olaj

Önkéntesek takarítják az olajjal szennyezett mauritiusi Pointe d´Esny partvidékét
Önkéntesek takarítják az olajjal szennyezett mauritiusi Pointe d´Esny partvidékét (Fotó: EPA)
(Fotó: Xinhua)
(Fotó: EPA)
(Fotó: EPA)

2020. augusztus 11. [17:08]

A korallzátonyokat, a teljes tengerpartot és a lagúnát is tönkreteheti az olajszennyezés.

A mauritiusi kormány sürgős segítséget kér, hogy megelőzhessék az óriási ökológiai katasztrófát – számol be a hírről a The Guardian. A szigetnél két hete zátonyra futott Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajó megrepedt üzemanyagtartályából már több mint ezer tonna olaj szivárgott ki.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy nagy eséllyel kettétörhet a hajó. A szakértők szerint még további 2500 tonna olaj van a tartályban és ha az is kiömlik, megbecsülni sem tudják az ennek nyomán keletkező környezeti és gazdasági kárt.

A helyiek egyébként azt sem értik, hogy miért nem cselekedtek időben és megfelelően ennek elkerülése érdekében, hiszen a hajó még július 25-én futott zátonyra. Önkéntesek ezrei próbáltak részt venni a part tisztításában, ezzel figyelmen kívül hagyták a hivatalos iránymutatást, hogy maradjanak távol a szennyeződéstől.

Az olajszennyezés a helyi mangrove erdőket már el is érte. Happy Khambule, a Greenpeace Afrika munkatársa szerint több ezer fajnak adnak otthont az érintett lagúnák, az eset pedig katasztrofális következményekkel járhat nemcsak Mauritius gazdasága, de az élelmezésbiztonsága és az ország egészségügye számára is, ezért az Egyesült Nemzetek és a kormányok segítségét kérik. (hvg.hu)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!