Mi az a tudatos utazás? És mennyire népszerű ez a magyarok körében?

2020. augusztus 10. [0:21]

A XXI. század embere másképp él, másképp gondolkodik és másképpen is utazik, mint tette azt az emberiség korábban. Míg évszázadokkal ezelőtt szinte csodaszámba ment, ha valaki elhagyta a lakóhelyét, ma már őrületes üzletág és az egyik legnépszerűbb szórakozás, időtöltés lett az utazás. A fapados légitársaságok és szállásmegosztó internetes portálok megjelenésével pedig azok számára is elérhetővé vált egy külföldi utazás, aki addig csak álmodni mert róla. Mindennek persze árnyoldala is van. Az ún. „overtourism”, azaz a „túlzott-turizmus az egyes kedvelt úti célok (mint pl. Velence, Róma, Bled stb.) teljesen élvezhetetlenné válását eredményezte és mindemellett súlyos természeti károkat is okoz.

Mi lehet a megoldás? Maradjunk otthon?

Nagyon nehéz a jelenlegi helyzetben megtalálni az un. arany középutat, azaz fenntartani az őrült nagyra növekvő turisztikai iparágat és egyben megvédeni a földbolygót, mely ezer sebből vérzik már. A koronavírus valahol léket ütött a rendszerben, hiszen a vírus terjedésének megakadályozásának érdekében bevezetett utazási korlátozások és karantén intézkedések a turizmust kényszerítették térdre leginkább az iparágak közül. Mikor 2020 áprilisában felnéztünk az égre és ott egyetlen repülőgépet sem láttunk, akkor megnyugodhattunk: a Föld bolygó fellélegzik. A jóval kevesebb autó és több biciklis a városok levegőjét ismét élvezhetővé tette, eltűnt a szmog és újra kilométerekre el lehetett látni szabad szemmel. Milyen jó érzés is ez! - mondtuk sokan.

Aztán a több hónapos karantén kezdett szorítani sokunkat... Mikor mehetünk már végre valahová? Mikor repülhetünk végre nyaralni egy kicsit? - tette fel a kérdést még az, aki korábban nagyon örült annak, hogy kicsit megállt az élet.

Aztán látjuk, hogy itt a nyár, az országok „kinyitottak” és aki teheti az elindult úgy, mint régen... Újra egyre több repülőgép szeli az eget, beindult a nemzetközi légiturizmus és emberek milliói csomagolják be a bőröndjeiket és gondolkodnak el azon, hogy vajon lehetséges-e utazásuk során magukkal vinni külföldre kedvenc CBD terméküket. Beindultak az autósok is, ismét járhatatlanok Budapest útjai, és újra dühöngő autósok állnak pöfögve egymás mögött a kilométeres dugókban...

A megoldás: a tudatos utazás

De mi az a tudatos utazás egyáltalán? Mit jelent maga a fogalom, hogyan definiálható?

A tudatos utazás során a tudatos utazó folyamatosan gondoskodik arról, hogy az utazása közben úgy járjon el, úgy cselekedjen, hogy figyelembe vegye az utazásának környezeti hatásait.

A kicsit nyakatekertre sikeredett definíciónk lényege tehát az, hogy odafigyelünk az utazás során, arra, hogy ahogy:

  • mozgunk (helyet változtatunk)
  • alszunk
  • eszünk
  • szórakozunk
  • strandolunk
  • hegyet mászunk
  • várost nézünk stb.

közben a lehető legkevesebb környezeti károsodást okozzuk és a lehető legjobban odafigyeljünk arra, hogy megóvjuk a természetet.

A globális felmelegedéssel és az ezzel kapcsolatos információk megsokasodásával párhuzamosan egyre nagyobb azoknak a tábora, akik a tudatos utazás hívei. Az emberek jobban tudatára ébredtek, hogy a környezetszennyezés és a globális klímaváltozás és az ezzel összefüggésben emelkedő tengerszint a fajok százait, ezreit pusztítja el.

Érthető tehát, hogy sok utazó, aki tenni akar a Föld fenntarthatóságért hajlandó lemondani számos kényelmi dologról azért, hogy a jövő generációja számára megmentse a természetet. Egy a közelmúltban készült tanulmány eredményei azt mutatják, hogy folyamatosan növekszik az ún. etikus utazók száma és a felmérés szerint ma már minden harmadik turista számára fontos tényező az utazás kiválasztásakor annak környezeti fenntarthatósága. És ha ezt logikusan végig gondoljuk, akkor azt látjuk, hogy azoknak a szolgáltatóknak (turisztikai vállalatoknak, hoteleknek stb.) nő a népszerűsége, akik célul tűzik ki a fenntarthatóságot. Ez egy önmagát gerjesztő folyamat lehet, melyben bár a magyar turisták még nem feltétlenül járnak élen, de már jól látható jelei vannak a trendfordulásnak.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!