Környezetbarát nyomtatási tippek otthonra és irodába

2020. július 27. [12:08]

Amikor a környezetünk védelméről beszélünk, akkor feltétlenül meg kell említenünk a nyomtatás változását is. Sokan nem használnak nyomtató a lakásukban, vagy csak ritkán kapcsolják be, míg az irodákban mindennapos látvány a működésük. Legyen szó aláírandó szerződésekről, ajánlatokról, szinte mindent ki kell nyomtatni. Sokan arra próbálják ösztönözni a dolgozókat, hogy csak a szükséges lapokat nyomtassák ki, hogy ezzel is védjék a környezetet, azonban ennél sokkal többet is tehetünk. Persze, jó, ha nem nyomtatunk feleslegesen, és nem dobjuk ki azokat a papírokat sem, amik még felhasználhatóak, azonban más lépéseket is be lehet tartani.

Általában kétfajta nyomtatót különböztetünk meg, az egyik a tintasugaras, a másik pedig a lézeres. Pár évtizeddel ezelőtt szinte minden tintasugaras volt, majd a lézer berobbant a köztudatba, és akkor a gyorsasága miatt átvette a szerepet. Azonban mára a tintasugaras is lehet ugyanolyan, vagy még jobb minőségű is, ráadásul a környezetet is kíméli. Ezt úgy kell érteni, hogy amikor a lézernyomtatót használjuk, akkor a papír és a nyomtató között fizikai kontaktus van. Ahhoz hogy a képalkotás megszülessen, extra alkatrészek szükségesek, ráadásul festékpor is kell, amit hő segítségével égetnek a papírra. Eközben a tintasugaras technológia nem érintkezik közvetlenül a papírral, így több alkatrészt is megspórolunk, nincs szükség hőre sem, mivel ez hideg nyomtatási eljárás.

Lézer vagy tinta?

Ha az alkatrészeket figyeljük meg, akkor is meg kell jegyezni, hogy egy tintasugaras nyomtatót a használat után ki lehet dobni, mivel nem veszélyes hulladék. Amikor lézeresről beszélünk, akkor bizony vannak olyan kazetták és alkatrészek, amelyeket nem lehet a hagyományos szemetesbe elhelyezni. Miközben a papírról is több tévhit létezik, tudni kell, hogy a ma használatos papírt erre a célra telepített ültetvényekből nyerik ki, nem irtanak hozzá se fákat, se erdőket. Nevezhetnénk hagyományos mezőgazdasági tevékenységnek, pont olyannak, mint a gabona termesztése. A papírkészítés mindig egy felügyelt folyamat, a készletnek megfelelően ültetik újra a fákat. Persze ehhez az is kell, hogy megbízható helyről vásároljunk.

Emellett fontos megemlíteni, hogy irodai használatra a tintasugaras nyomtató sokkal könnyebben használható. Például ott van a bemelegítési idő, ami lézeresnél akár 40 másodperces csúszást is jelenthet az első oldal elkészítése előtt. Az is fontos, hogy lézer ózontermeléssel jár, a tinta viszont nem. Itt nemcsak kellemetlen szagot nem fogunk érezni, hanem a levegőbe se kerül ez a káros anyag. Végül, amikor festék vagy valamilyen alkatrésznek a kicseréléséről akkor, a tintasugaras nyomtatónál sokkal egyszerűbb a dolgunk. Miközben egy lézeres nyomtatóhoz szerelőt kell hívni, addig mondjuk egy HP OfficeJet 8013 patront bárki ki tud venni és újra be tudja tenni.

Fontos a jó döntés

Ha környezetbarát nyomtatást akarunk alkalmazni, akkor a legfontosabb, hogy a megfelelő nyomtatót válasszuk. Míg otthoni használatra egy kicsit mindegy, addig az irodában mindenképpen keressük meg azt a megoldást, ami nemcsak árban, hanem minőségben is jó. Bár pár évtizeddel ezelőtt a tintasugaras nyomtatókról rosszakat mondta, azóta a technológia sokat fejlődött. Ma már ezek a nyomtatók modern technikával működnek, gyorsak, amihez a költséghatékonyság és a minőség is hozzájárul, arról nem is beszélve, hogy olcsóbb a fenntartásuk.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!