Műanyagevő lárvákat találtak

Az élőlények egy speciális baktériumnak köszönhetően tudják lebontani a polietilént

(Fotó: National Geographic)

2020. március 8. [13:22]

Kanadai kutatók arra jutottak, hogy a nagy viaszmoly (Galleria mellonella) lárvái képesek pusztán műanyagot fogyasztva életben maradni – írja az IFLScience. A Brandon Egyetem csapata polietilénnel, a nejlonzacskók és egyéb műanyagból készült termékek egyik fő alapanyagával táplálták a rovarokat.

A természetben a faj egyedei méhkasokban telepednek meg, és méhviaszt fogyasztanak. A polietilén hasonló szénhidrogénláncokból áll, ezért tudják megemészteni az állatok. Christophe LeMoine, a csapat tagja szerint más műanyagokkal is kísérleteztek, és úgy tűnik, hogy a lárvák egyéb anyagokat is képesek elfogyasztani.

Az élőlények egy speciális baktériumnak köszönhetően tudják lebontani a polietilént.

A folyamat egyetlen mellékterméke egy alkohol, a glikol.

A szakértők korábban is találtak már műanyagevő baktériumokat, ezek izolálva ugyanakkor nem túl hatékonyak. A mostani kísérlet azt is felfedte, hogy antibiotikum-kúra mellett a lárvák sokkal lassabban dolgozzák fel a műanyagot.

Egy 30 négyzetcentiméteres nejlont 60 rovar kevesebb mint egy hét alatt bontott le. A kutatók úgy gondolják, hogy a baktériumok és a lárvák önmagukban nem jelenthetnek megoldást a műanyagkrízisre, a további vizsgálatokkal viszont értékes eredményekre juthatnak, melyek a hulladékgazdálkodás számára is fontosak lehetnek. (24.hu)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!