Megújul az óbecsei Erdőtelepítők Parkja

Bejárat az Erdőtelepítők Parkjába
Bejárat az Erdőtelepítők Parkjába (Fotó: Szilágyi Edit)

2020. március 3. [18:31]

Az óbecsei Erdőtelepítők Parkja munkások szerszámaitól, gépeitől hangos. Az újvidéki Mašinac egyetemista szövetkezet egy kétmillió dinár értékű pályázaton nyerte el a lehetőséget, hogy rendbe hozza a város tüdőjének is nevezett parkot, többek között az ösvényeket és a futópályát.

Az elkorhadt fákat kivágják, és a még megmenthetőket megmetszik. A munkálatok befejezéséig rendelkezésükre áll még kb. egy hét. Hozzájuk csatlakozik a Komunalac közvállalat is. Az ő feladatuk a sövény és környéke rendbe tétele, megtisztítása. A kivágott fát a Szociális Központnak adják, majd tőlük kerül a rászorulókhoz.

A Tisza-part közelében lévő, nyolc hektáron lévő oázist 2016-ban kandelaberekkel világították ki. Nem sokáig gyönyörködhettek ebben az arra járók, mert felelőtlen személyek szinte mindet megrongálták. Újabb kísérletként a kiégett égőket és tönkretett oszlopokat most lecserélik.

A park komoly múltra tekint vissza. 1969-ben faiskolaként működött. Többször volt olyan javaslat, hogy ismét vegyék birtokukba a diákok, ahogyan azt régen tették. Évente több ezer diák gondozta a területet, a virágokat. A faiskola a fiatalok parkja lett a szó szoros értelmében, és a kisgyerekes szülők és pihenni vágyók kedvenc kirándulóhelye. A fák száma növekedett, fajtája bővült mert a városba látogató neves személyek, vagy delegációk egy-egy fával kedveskedtek vendéglátóiknak. Idővel a diákoknak (iskoláknak, osztályoknak) már nem volt saját, táblákkal is megjelölt kis részük a parkban (állítólag a szülők értékelték úgy, hogy a gyerekeket nem kell fizikai munkával terhelni), a virágot nem gondozta senki, a kiszáradt fák is árván vártak a sorsukra.

Most ismét felcsillan a remény, hogy a park a különböző összejövetelek, barátkozások, pihenés helye lesz, annál is inkább mert a sportközpont és a Tisza között terül el.

Szilágyi Edit

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!