Kutatás: A legújabb autók környezetszennyezőbbek, mint a régebbi generáció

(Fotó: AP)

2020. március 1. [17:39]

Egy új kutatás szerint az új autóknak magasabb a szén-dioxid-kibocsátásuk, mint a régebbi modelleknek, és az autóipar teljesen rossz irányba halad a klímavédelem elleni küzdelemben – írja a Guardian.

Ennek egyik oka meglehetősen egyszerű: amikor az emberek új autót vesznek, az lehet, hogy jobb technológiával rendelkezik, de mivel jellemzően nagyobb és nehezebb modellt választanak, összességében akár növekedhet is az egy főre eső szén-dioxid-kibocsátás.

Az angol fogyasztóvédelmi magazin, a Which? 292 olyan típust vizsgált meg, amit 2017 óta hoztak forgalomba. Lisa Barber, az újság szerkesztője elmondta, hogy őket is sokkolta az eredmény, amire jutottak. Összességében az autók, amik megfeleltek a legújabb környezetvédelmi besorolásoknak, magasabb kibocsátással rendelkeznek, mint az előző generáció: a legújabb generációs autók 7 százalékkal magasabb kibocsátással járnak.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy ők kifejezetten az Euro 6 besorolású autókat nézték, és az Euro 6b és 6c értékeket hasonlították össze az Euro 6d és d temp besorolásokkal. Vagyis nem arról van szó, hogy a 20-30 éves autók jobbak lennének, mint az újak, hanem hogy az újak között a legújabbak rosszabb környezetvédelmi értékeket mutatnak.

Az autógyártók nem akarták kommentálni a számokat, álláspontjuk szerint a mérések nem hivatalosak, és nem tudni, milyen módszertannal dolgoztak. Hozzátették, hogy az ő hivatalos adataik szerint 29,3 százalékkal csökkent az autók szén-dioxid-kibocsátása a 2000-ben forgalomba hozott modellekhez képest, ezt az autósok abban is mérhetik, hogy kevesebbet fogyaszt a járművük.

A brit kormány adatai szerint az ország szén-dioxid-kibocsátásának 18 százalékáért felelősek az autók, vagyis ezen a területen is fontos előrelépésre lenne szükség, hogy a 2050-re vállalt karbonsemlegességet tartani tudják. A környezetvédők szerint ezért is fontos lenne, hogy minél hamarabb, akár már 2030-ban tiltsák be az új benzines és dízeles autókat, és újonnan csak elektromos autókat lehessen vásárolni. (Index.hu)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!