Új, környezetbarát alapanyagra vált a Lego

Illusztráció
Illusztráció

2020. február 8. [16:36]

Kivonja a műanyagot a dán játékgyártó a termékeiből, és helyettük környezetbarátabb, kevésbé szennyező, de biztosan szénhidrogénmentes alapanyagokra áll át. Ezt egyszer már megígérték, de a kudarcból most - ígérik - erőt merítenek, és gyorsabb tempóra váltanak.

Tíz éven belül a Lego áttér az újrahasznosított és biológiai alapú anyagok teljeskörű használatára, és a maga részéről száműzi a kőolaj-alapú műanyagokat. Ezt jelentette be a dán játékgyártó a Borsennek.

A cég "sok különféle anyagot tesztel", hogy leváltsa a játékai gyártáshoz használt fosszilis alapú műanyagot - magyarázta a dán lapak Niels B. Christiansen vezérigazgató, aki szerint néhány összetevő, vagy termék biztosan helyettesíthető fenntartható forrásból származó fával is, de csak ez nem jelent teljeskörű megoldást. A Lego figurák és kellékek nagy része 2030-ra valószínűleg újrahasznosított műanyagból, illetve bioplasztikból készül majd.

A dán játékgyár ugyan már két éve bejelentette, hogy elkezdi beépíteni a termékpalettájába a cukornád alapú bioplasztikot, de - bár a bio-polietilén használata kezdetben nagy figyelmet kapott -, az ígért eredmények elmaradtak. Az eredeti, 2025-ös céldátum biztosan nem lesz tartható, a jelenlegi helyzet sem tekinthető túl rózsásak: 2019-ben a Lego műanyag felhasználásának kevesebb mint 2 százaléka volt biológiai alapú.

Christiansen 2018-ban több millió eurós beruházásokról és fejlesztésekről beszélt, de most a dán lapnak elismerte, hogy az ellátási láncba nem sikerült kellő mértékben beilleszteniük az új anyagot. Ráadásul a lehetőségeiknek is "csak egy részét tettük meg"- tette hozzá. A cég első embere most úgy látja, hogy a sikeres átállásuk kulcsa a fokozatosságban rejlik, ugyanakkor arra is jobban oda kell figyeljenek, hogy e téren nagyobb ugrásokra legyenek képesek, mint eddig.

2030-ra az a cél, hogy a jelenlegi termékportfólió alapanyagának több mint 90 százalékát adó akrilnitril-butadién-sztirol alapú szénhidrogén származékot (ez az ún ABS műanyag) teljesen lecseréljék - ugyanolyan tartós és ugyanolyan színes alapanyagokra. Az ABS műanyagot a cég 1963 óta használja, de az Aarhusi Egyetem kutatói tavaly arra jutottak, hogy az anyag környezetkímélőbbre cserélésére többféle lehetőség is adott.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!