Őrizni fogják az ausztrál tűzvészben odaveszett növények magjait

Dr. Elinor Breman biológus a világ legnagyobb magbankjának számító Millenniumi Magbankban (MSB)
Dr. Elinor Breman biológus a világ legnagyobb magbankjának számító Millenniumi Magbankban (MSB)

2020. február 8. [8:21]

A londoni Kew Gardens segít az ausztrál bozóttüzekben elpusztult növények és fák magjainak megőrzésében, későbbi pótlásában.

A királyi botanikuskert felajánlotta segítségét a növények magjainak begyűjtésében és a ritkaságok tárolásában. A magokat a világ legnagyobb magbankjában, a Millenniumi Magbankban (MSB) helyezik biztonságba.

A magbankban 190 ország 2,3 millió magját őrzik biztonságos és ellenőrzött környezetben, föld alatti tárolókban. A magokból a következő években növények új nemzedékeit lehet majd ültetni.A bankban jelenleg 41 ezer különböző faj magjait őrzik.Az ausztráliai magok begyűjtésben a Kew tudósai együttműködnek helyi kollégáikkal a kontinens biodiverzitásának megőrzése érdekében.

A Kew 2000 óta működik együtt ausztrál magbankokkal, rendelkezésre bocsátja szakértelmét a magok begyűjtésében, megőrzésében és annak biztosításában, hogy a ritka, illetve veszélyeztetett fajok fennmaradjanak. Mindeddig a helyi magbankokban őrzött 8900 ausztrál növényfaj 12 450 magját sikerült duplikálva a Kew MSB magbankjában is megőrizni.

Kedden "fekete nyárnak" nevezte Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a parlamentben a szeptember óta tartó, immár több mint 30 halálos áldozatot követelő tűzvészek időszakát. Az országban több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, és csaknem egymillió állat pusztult el. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!