Pusztulnak a dongók a klímaváltozás miatt

Illusztráció
Illusztráció

2020. február 7. [9:35]

Több mint 30 százalékkal csökkent a XXI. század kezdete óta a poszméhek, más néven dongóméhek száma Európában és Észak-Amerikában. Ez egy, a Science magazinban megjelent tanulmányból derül ki, írja a hvg.hu.

A CNN tudósítása szerint az Ottawai Egyetem tudósai 66 poszméhfajt vizsgáltak, és az eredményeket összevetették a klímaváltozás helyi adataival. A felmérések számos helyszínen azt mutatták, hogy a lokális átlaghőmérséklet átlépte a poszméhek számára elviselhető szintet, és eltűntek.

A poszméhek (amelyeket inkább dongó néven ismerünk) hűvösebb, nedves környezetben érzik jól magukat, és igénylik az évszakokkal járó változásokat. A visszaszorulásuk oka az emelkedő hőmérséklet, valamint az élőhelyek kiszáradása.

A rovarok eltűnése természetesen érinti az általuk beporzott növényeket is. Ilyen péládul az uborka, a paradicsom és a dinnye, továbbá egyes tökfélék. A dongók rendkívül hatékony pollenszállítók, sok időt töltenek terepen és sokféle virágot látogatnak.

A dongóvédelem lehetőségei szűkösek – jegyzik meg a tudósok. Elsősorban a rovarirtó szerek használatának csökkentésével, illetve bokrok és hasonló árnyékot adó növényzet telepítésével tehetünk értük.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!