Máris megjöttek az első gólyák Németországba

Ilyen korán emberemlékezet óta nem tértek vissza a gólyák

(Fotó: Getty Images)

2020. január 23. [15:48]

Megérkeztek telelésükből az első fehér gólyák Európába, méghozzá a németországi Alsó-Szászországba, írta a dnr.de. Alsó-Szászországban körülbelül 1350 gólyapár él tavasztól őszig, és tavaly mintegy 2500 fióka kelt ki a fészkekben.

Ilyen korán emberemlékezet óta nem tértek vissza a gólyák, a térségben mintegy 30 madár körözött a napokban fészket keresve – nyilatkozott Udo Hilfers, az Északi-tenger partján lévő Berne település madármentő állomásának vezetője.

A szakember szerint a korai érkezés az éghajlatváltozás miatti szokatlanul enyhe időjárás miatt következett be. Hilfers azt sem tartja kizártnak, hogy ezek a fehér gólyák esetleg Spanyolország déli csücskéig repültek csupán, és ott töltötték a tél eddigi napjait. Ezt azonban csak találgatni lehet, mert a megérkezett madarak közül egyik sem visel jeladót, melyen nyomon követhették volna az útját.

Az időjárás jelenleg kedvező Berne környékén, a talaj nem fagyott, így a gólyák elegendő táplálékot találnak. A tartományban a napokban egyébként másutt – így Schaumburg és Göttingen körzetében, Bréma környékén és a Seeburger-tó partján – is láttak gólyákat.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!