A klímaváltozás hatásai: Eltűnhet a Duna-delta és a román tengerparti üdülők egy része

Az Eforie Nord egyik strandja
Az Eforie Nord egyik strandja (Fotó: maszol.ro)

2020. január 4. [16:22]

Betűméret:                     

A klímaváltozás miatt Románia egész területeket veszíthet el, eltűnhet például a Duna-delta és a tengerparti üdülők egy része, írja a Maszol.

A lap a Grigore Antipa Intézet kutatóira hivatkozva írja, hogy a Fekete-tenger vize nyolcvan év alatt húsz centimétert emelkedett, ami komoly fenyegetést jelent a Duna-deltára nézve: a tenger több tucat hektárnyi területet elnyelt már, de a Szentgyörgyi ág és a Gura Portitei közötti rész is tenger alá kerülhet.

De veszély fenyegeti még a Fekete-tenger partvidékeinek bizonyos részeit is. A következő években a Konstanca, Agigea, Eforie, 2 Mai és Vama Veche egyes szárazföldi területei lehetnek veszélyben, a lap szerint amerikai tudósok kutatási azt mondják, ezek a partrészek akár 2050-re eltűnhetnek. De eltűnhet még az Eforie Sud és Eforie Nord közötti terület, ahol szállodák és nyaralók állnak.

A Fekete-tenger vize évek óta eléri a tíz fokot decemberenként, pedig ilyenkor maximum négy fokosnak kellene lennie. A tengervíz szintemelkedése miatt a partmenti övezetet néhány éve elkezdték kiterjeszteni. (maszol.ro)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!