Bank of England-kormányzó: Befektetések értéktelenedhetnek el, ha a vállalatok nem törődnek a klímaválsággal

Mark Carney
Mark Carney

2019. december 30. [13:00]

Betűméret:                     

A globális befektetési intézményrendszer által kezelt befektetői vagyon jelentős része elértéktelenedhet, ha a vállalatok nem igazítják befektetési stratégiájukat a fenyegető éghajlati válsághoz és az ennek megelőzését célzó klímavédelmi célkitűzésekhez - mondta hétfőn a Bank of England kormányzója.

Mark Carney jövőre távozik a brit jegybank éléről és az ENSZ globális klímavédelmi különmegbízottja lesz. Feladatköréhez tartozik majd az éghajlatváltozás elleni akciótervek globális finanszírozásának összehangolása is.

A BBC rádió hétfői politikai magazinműsorának nyilatkozva Carney elmondta: a világ legnagyobb nyugdíjalapjainak befektetési terveit vizsgáló legutóbbi tanulmány azt mutatja, hogy e tervek megvalósulásának 3,7-3,8 fokos - vagyis a 1,5 fokos maximumban kijelölt célt messze meghaladó - átlagos globális felmelegedés lehet a következménye.

Hozzátette: ha a fejlesztés alatt álló nyersolaj- és földgázlelőhelyek teljes tartalékát kitermelik és elégetik, semmiképpen nem teljesíthetők a klímavédelmi célok. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
istván
2019. 12. 31. [ 09:03 ]

... nem sajnálnám a pénzéhes nyugdíjalapok pénzügyi tanácsadóit, de még azokat sem, akik a nyereség reményében rájuk bízzák pénzüket, hogy környezetkárosító befektetésekbe helyezzék azt...