Olajfolt fenyegeti a Galápagos-szigeteket

San Cristóbal sziget egyik mólójánál konténereket rakodó daru dőlt rá vasárnap az Orca nevű hajóra, amely elsüllyedt
San Cristóbal sziget egyik mólójánál konténereket rakodó daru dőlt rá vasárnap az Orca nevű hajóra, amely elsüllyedt (Fotó: Képernyőfelvétel)

2019. december 25. [10:36]

Betűméret:                     

Olajfolt fenyegeti a Galápagos-szigeteket, miután egy elsüllyedt hajóból 2500 liter dízelolaj szivárgott a tengerbe. Az ecuadori kormány sürgős intézkedéseket hozott a veszély elhárítására.

San Cristóbal sziget egyik mólójánál konténereket rakodó daru dőlt rá vasárnap az Orca nevű hajóra, amely elsüllyedt, és a rakterében tárolt dízelolaj a vízbe került. A legénységnek sikerült a tengerbe menekülnie, a balesetben egy ember megsérült.

A quitói környezetvédelmi minisztérium szerint a helyzetet ellenőrzés alatt tartják. A Galápagosi Nemzeti Park azt közölte, hogy védőgátakat emeltek, és olajat magába szívó anyagot szórtak szét az érintett területen.

A baleset helyszíne közelében madarak költőhelyei találhatók, tengeri gyíkok és teknősök élnek. Ha az áramlatok odasodorják az olajfoltot, a madarak tolla beleragadhat a ragacsos anyagba, amelytől veszélybe kerülhet a táplálékforrásuk is – közölte a WWF természetvédelmi szervezet.

A különleges élővilágú csendes-óceáni szigetcsoport 1978 óta szerepel a természeti világörökség UNESCO-féle listáján. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!