Hiábavaló volt a thaiföldi tigrisekért indított mentőakció?

A Tigris-templom, vagyis a Wat Pha Luang Ta Bua
A Tigris-templom, vagyis a Wat Pha Luang Ta Bua (Fotó: dailyhunt.in)

2019. szeptember 30. [13:57]

Vírusfertőzésben pusztult el a thaiföldi Tigris-templomból kimentett nagymacskák több mint fele – számolt be a múlt héten a helyi média. A rosszul gondozott, rosszul etetett és nyugtatózott állatok, a beltenyészet miatt gyengék, a beteges állatokat nem tudták megmenteni, a 147 tigris fele ezért pusztult el.

A thai hatóságok jelentették be, hogy a 2016-ban a Kanchanaburi tartományban lévő buddhista kolostorból kimentett 147 nagymacska több mint fele elpusztult. A szerzetesek a hatóságokat okolják – derült ki az M1 Világ című műsorából.

A Tigris-templom, vagyis a Wat Pha Luang Ta Bua eredetileg egy buddhista kolostor volt Bangkoktól nyugatra, nem messze a mianmari határtól. Tíz éve egy beteg tigriskölyköt fogadtak be, és a helyi állatorvos sikeresen meggyógyította az állatot. A buddhista kolostor vezetője elmondta, meg akarta menteni, ezért tartotta meg.

Közkedvelt úti cél lett a turisták körében

Az első állatot újabbak követték, hamar felszaporodott az állomány, amelynek nagy része már a kolostorban született. A Tigris-templom a turisták körében közkedvelt úti cél lett: a látogatók pénzért etethették, sétáltathatták az állatokat.

A nemzetközi állatvédő szervezetek már a kezdetektől gyanúsnak tartották az intézmény működését. Olyan hírek terjedtek el, hogy a kolostorban szörnyű körülmények között tartják és verik az állatokat. A thai rendőrség 2016-ban razziát tartott a Tigris-templomban, ahol több mint 40, nem regisztrált tigriskölyök tetemét találták meg lefagyasztva. A hatóságok a templomot azonnal bezárták, és az ott élő állatokat elszállították.

Gyenge immunrendszerük okozta a pusztulásukat

Az így megmenekített tigriseknek több mint a fele szopornyicában pusztult el. Gyenge volt az immunrendszerük, ami a beltenyészet, illetve a kolostorbéli rossz körülmények következménye – közölte a helyi állatorvos, Pattarapol Maneeorn. Hozzátette, sokféle állat élt együtt egy helyen, ami kedvezett a vírusos betegségek elterjedésének is.

A szerzetesek tagadják, hogy a tigrisállományban beltenyészet lett volna. Egyes állatvédők szerint az állatok pusztulásában a megmentésük utáni életkörülményeik is szerepet játszhattak, a thai hatóságoknak ugyanis nincsenek meg a szükséges forrásaik nagyszámú tigris megfelelő ellátásához.

A Tigris-templomot ugyan bezárták, de Thaiföldön a mai napig számos olyan tigrispark működik, ahol az állatokat nyomorúságos körülmények között tartják a turisták szórakoztatására. (M1)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!