Városi erdőkkel fékezné a klímaváltozást az ENSZ

Illusztráció
Illusztráció
Illusztráció
Illusztráció
Illusztráció
Illusztráció (Fotó: Facebook (Wintermantel Zsolt))

2019. szeptember 26. [16:44]

Hatalmas városi erdőket tervez az ENSZ a klímaváltozás megfékezésére: összesen félmillió hektárnyi területen alakítanának ki erdőséget, hogy zöldebbé tegyék Afrika és Ázsia gyorsan növekvő városait.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tervei szerint a két kontinensen zajló urbanizálódás mértéke hozzájárul a klímaváltozáshoz. A növények telepítése javítana a levegő minőségén, csökkentené az áradások és hőhullámok kockázatát és megfékezné a talajpusztulást.

A New York-i klímacsúcson az ENSZ tárgyalásokat indított arról, hogy 2030-ra megvalósítsák a félmillió hektáros városi erdők tervét. Simone Borelli, a FAO szakértője elmondta: „a kínai városok például nagyon gyorsan nőnek és húsz év múlva 20 vagy 30 százalékkal több ember fog bennük élni. Hacsak nem kezdenek el tervezni most, olyan helyzetben fogják találni magukat, amelyben már túl késő lesz. A fáknak hosszú időbe telik, amíg megnőnek”.

„Megfelelő kezelés mellett a városi erdők a levegő hőmérsékletét akár 8 Celsius-fokkal, a légkondicionálás költségét pedig akár 40 százalékkal is csökkenthetik a FAO adatai szerint. Az terv az, hogy Afrika és Ázsia 30 országának 90 városában támogassák a zöld területek kialakítását” – hangsúlyozta Csü Tung-ju, a FAO igazgatója.

A probléma különösen a száraz területeken nagy, ahol a klímaváltozás valószínűleg még érzékenyebbé teszi a városokat és a környező területeket a szárazságokra, a hőhullámokra, a szélsőséges szelekre, áradásokra és földcsuszamlásokra – mondta az igazgató.

Becslések szerint 2050-re a világ népességének csaknem 70 százaléka városokban fog élni, az urbanizáció környezeti hatásai pedig – elsősorban Afrikában és Ázsiában – lényegesen rosszabbodni fognak, ha nem születik megoldás – figyelmeztetnek a szakértők.

A FAO együttműködik a projekten a Kew Gardens világhírű angol botanikuskert és kutatóközponttal és a Cities Climate Leadership Grouppal (C40), a felmelegedés elleni harcban a világ mintegy 90 városát tömörítő szervezettel. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!