A meleg légáramlat 180 ezer tonna homokot hozott fölénk a Szaharából

Így fest a Topolyai tó környéke szaharai homokkal
Így fest a Topolyai tó környéke szaharai homokkal (Fotó: Facebook / Nagy Dénes)

2024. április 2. [9:52]

Betűméret:                     

Az évszakhoz képest szokatlanul meleg légáramlat és a vele járó erős szél szaharai homokot hozott Afrikából, amely egy természetes eredetű szennyező anyag, közölte Andrej Šoštarić, a belgrádi közegészségügyi intézet munkatársa, aki hozzátette, a nagyjából 180 ezer tonna, Európába érkező homok egészen Svájcig eljutott.

Elmagyarázta, hogy figyelemmel kell kísérni a homok jelenlétét a levegőben, mert bizonyítottan negatív hatással van az egészségre.

„Napsütéses napot jeleztek. Ilyenkor nincsenek klasszikus esőfelhők, de nem látjuk a napot – pontosan azért, mert a szaharai homok nem engedi, hogy a nap sugarai elérjék a felszínt”, nyilatkozta Šoštarić az RTS-nek.

Šoštarić azt javasolja az embereknek, hogy ilyenkor a lehető legrövidebb időt töltsék a szabadban, illetve hogy kövessék azokat a honlapokat, amelyeken közlik a szennyezőanyagok koncentrációját. Ezenkívül kerülni kell a szabadban végzett fizikai tevékenységeket mindaddig, amíg a homok jelen van a levegőben.

Ma sárga meteorológiai riasztás van érvényben a zivatarok és a záporok miatt, a hőmérséklet pedig mintegy 10 fokkal alacsonyabb a tegnapihoz képest, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!