COP28: Sokmilliárd dolláros alapot hoztak létre a klímaváltozás által sújtott fejlődő országoknak

2023. december 1. [13:29]

Betűméret:                     

,,Veszteségi és kár alap" - így nevezték el azt a hatalmas segélyforrást, amit a fejlett országok dobnak össze a természeti csapások által legsúlyosabban érintett államoknak, hogy még megtépázva is felvehessék a harcot a klímaváltozással, írja az Euronews.

Az alap létrehozásáról az ENSZ dubaji klímacsúcsának első napján döntöttek, és számos ország már jelezte, hogy mennyivel járul hozzá a közös büdzséhez.

,,A globális felmelegedésnek leginkább kitett államok a leg sérülékenyebbek is, hiszen folyamatosan az újraépítésre kell költeniük, így semmi másra nem marad pénzük. Szóval senkit se tévesszen meg az, hogy milyen nagy lesz ez a költségvetés. Időre és 100 milliárd dollárra van szükség évente ahhoz, hogy sikert érjünk el. Ez az egész világ eddigi segélyezésének a fele" - mutatott rá barbadosi küldött, Avinash Persaud.

Eddig a legnagyobb felajánlás a házigazdától jött. Az Egyesült Arab Emírségek 100 millió dollárt dobott be az alapba, Nagy-Britannia ennek csak a felét, míg az USA csak a hatodát. Az EU várhatóan mintegy 250 millió dollárt ajánl fel, amiből százat Németország fizet.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!