Ha nyár, akkor Tanyaszínház: Egy nagy család vagyunk...

Július 19-én indul el a társulat szekere, az idén 25 vajdasási települést jár be

Magyar Attila
Magyar Attila

2017. június 12. [9:55]

Betűméret:                     

Július 19-e és augusztus 15-e között huszonöt vajdasági településre látogat el a Tanyaszínház társulata, akik az idén Molière Képzelt beteg című darabját mutatja be. A próbákat június végén kezdik meg a színészek, de időközben épül és szépül a társulat kavillói művésztelepe is.

A képzelt beteget Radoslav Milenković állítja színpadra, akivel az Újvidéki Színháznak már évek óta kiváló az együttműködése, mondja Magyar Attila, a Tanyaszínház elnöke. - Nagyon jó szakember, akivel a fiatal színészek majd jól tudnak együtt dolgozni. A Tanyaszínház általában megpróbál vidámabb előadásokat csinálni, annak ellenére, hogy az utóbbi időben a jelen történéseket is érintettünk. Az ünnepre való tekintettel most egy jó kis vígjátékkal rukkolunk elő.

Az előadást július 19-étől augusztus 15-ig játsszuk, huszonöt helyszínre látogatunk el. A hivatalos bemutató július 22-én lesz Kavillón.

Az útirány még nem állt össze, hiszen a jubileumi kísérőrendezvények megszervezése nem egyszerű feladat, és itt van még az építkezés is. A magyar államnak köszönhetően be tudjuk fejezni a művésztelepet. Azt, hogy elkészül-e teljesen a bemutatóig, nem tudom megígérni, de jó úton haladunk. Egy minél kellemesebb, szebb udvart szeretnénk kialakítani, hogy a nagyérdemű közönség lássa, miről is akar szólni ez a negyven éves vándorszínház bázisa, ami majd az elkövetkezőkben remélhetőleg egész éves programot tud kínálni.

- Tizenöt évet kellett várni erre a színészeknek otthont adó épületre.

- Így igaz, tizenöt évvel ezelőtt pattant ki a fejemből a megépítés ötlete. Úgy éreztem, nincs értelme annak, hogy csak jövünk, megyünk, fújdogál bennünket a szél, jó lenne, ha lenne egy saját fészkünk. A kétezres évek elején megvettünk két kis házikót, ma már a 3200 négyzetméteres porta nem hasonlít arra a két öreg házikóra, ami ott volt. Gazdasági okok miatt kicsit lassabban haladt az építkezés, mint ahogyan terveztük, mi már rég azt szerettük volna, hogy kész legyen.

- A kavilliói bemutatóig minden bizonnyal elkészül. Milyen kísérőrendezvényekre számíthat a közönség?

- Valószínűleg lesz harang és szoboravatás, kézműves vásár az udvarban, a bemutató előadás mellett viszont koncertek lesznek. Minden bizonnyal az adai származású Török lányok fognak nekünk hegedülni, valamint Lajkó Félix, de a Baraparty együttest is meg szeretnénk hívni a rendezvényre.

- Mikorra várható a pontos szereposztás?

- A próbák június végén kezdődnek, miután a színházak hazakeverednek Kisvárdáról, ekkor lesz meg a szereposztás is. A szokásos tempóban dolgozunk, három hét alatt elkészül az előadás, amelynek a gerincét az idén is a főiskolások képezik, sőt egy nagyon fiatal színész lesz a főszereplője az előadásnak, Ozsvár Róbert személyében.

- Milyen kritériumokat vesznek alapul az útirány meghatározásakor?

- Ezt a nép nyelvén úgy mondjuk, hogy vetésforgó. Cserélgetjük a helyeket, amilyen módon lehet. Ha számba vesszük, hogy 25 előadást tartunk nyaranta, és legalább háromszor annyi helyszín van Vajdaságban, akkor valamiféle igazságot kell teremtenünk ebben az igazságtalanságban. Mindennek persze vannak anyagi vetületei is, nem olyan egyszerű “színházasdit” csinálni és huszonöt előadást egymás mellé rakni.

A tartományi művelődési titkárság sajnos nem támogatja a Tanyaszínházat már két éve, aminek az okát nem tudjuk, viszont ami ettől fontosabb, hogy a Bethlen Gábor Alap már évek óta az egyik fő szponzorunk, a Magyar Nemzeti Tanács is kiemelt rendezvényként tart bennünket számon és a bánáti előadásokat ők támogatják. Bácskában az önkormányzatok segítenek és nem utolsó sorban a közönség a kalapozás során.

Az önkormányzatok képviselőivel minden alkalommal megbeszéljük, hogy mit biztosítanak a színészeknek, hiszen 25 színész, még ha fiatal is negyven napig a tűző napon van, nem olyan könnyű, még ha olyan szépnek is tűnik.

- Mit nyújt a Tanyaszínház a színészeknek?

- Ha kívülről nézed a Tanyaszínházat, akkor azt mondod, hogy olyan aranyosak, lelkesek, de belülről nézve ennek van egy nagyon nagy varázsa. Ez egy igazi nagy család, és mindig is az volt, háromszáz művész ember nagy családi hangulata. Ha bővebben nézzük, akkor a rokonság, meg még fél millióan, ők meg a nézők, tehát amennyire pici, olyan nagy színház. A főiskolások nagyon sok mindent meg tudnak itt tanulni, nem csak a szakmáról, hanem az életről is. Azt, hogy hogyan kell együtt élni, úgy mint magánember, úgy mint munkatársak. A színházi élet előtt ez az óvodánk, itt megtanulunk eljátszogatni az élettel meg a szakmával.

- Nem egyszer kritikai érte a társulatot a trágár kifejezésekért az előadásban.

- Mindenkinek eleget tenni úgy sem tudunk, ha tizenötezer ember megnézne bennünket és mindenkinek tetszene, akkor kellene elgondolkodnunk azon, hogy valami baj van. Tessék felcsapni a televíziót, vagy elmenni egy újságos bódé mellett, és megnézni, hogy milyen képek vannak, amit az óvodás gyerkőcök látnak, tessék megnézni, hogy miről szól a világ. Ha egy színház nem szól semmiről, akkor nem is kell színházat csinálni. Burány Béla darabban mik hangzottak el? Az egy ezer oldalas gyűjtemény volt anekdotákból, nem mi találtuk ki. Az előadásnak egy mondat volt a mondandója, tessék szaporodni, mert elfogyunk. Sajnálom, hogy ha ezt valaki csúnyának, káromkodásnak, trágárságnak érzi.

Ezek fölösleges dolgok, álproblémák, fontosabb az, hogy évente találkozik 16 ezer ember és ugyanarról az egy témáról tud beszélgetni, hogy abban a pici faluban, ami másfél utca, évről- évre többen vagyunk, és 1000-1500 ember eljön. A kavillói művésztelep ma már zarándokhely, ez a fontos.

Ádám Csilla

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!